понеділок, 18 серпня 2008 09:54

Росія почала мстити Україні за Грузію і ввела "молочні" санкції

Росія обмежила імпорт сухого молока з України. Привід - невідповідність фітосанітарним нормам. При цьому вітчизняне сухе молоко - чи не єдиний молочний продукт, який купують у нас країни ЄС. А їх вимоги до якості цього товару не нижчі російських.

Експерти стверджують, що тут присутня політична складова. "За бажання завжди можна знайти привід, для того, щоб ввести ті або інші санкції або обмеження на продукти з України", - вважає директор з наукової роботі Центру економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

"За попередніми даними, в першому півріччі Україна експортувала до Росії продовольчої продукції на суму 970 мільйонів доларів. А це 26% від всього експорту", - пояснив істотність проблеми начальник відділу з питань агропромислового комплексу "Держзовнішінформ" Антон Порембський.

Раніше Росія "виставила оборону" і проти українського м"яса і молочної продукції.

"Після того, як з 2006 року українські сири перестали поставлятися до Росії, ціни на ринку істотно виросли", - пояснює він. Отже, північний сусід може дозволити собі заради політичних цілей пожертвувати економічною вигодою.

Покласти Україну "на лопатки" росіяни можуть за допомогою енергоресурсів. Ще на початку літа глава російського "Газпрому" Олексій Міллер передбачав, що в 2009 році ціна газу для нашої країни складе 400 доларів за тисячу кубометрів. Керівник компанії обгрунтовував це підвищенням вартості середньоазіатського газу для Росії. Проте спостерігачі трактували цю обіцянку по-іншому: за їх словами, експорт палива з Казахстану, Узбекистану і Туркменістану зав"язаний на Росії. Тому саме ця країна вирішуватиме: добивати українську економіку чи ні.

Могутнім ударом по металургійній промисловості може стати обмеження на експорт з Росії коксу. Прем"єр Володимир Путін зовсім недавно заявив про необхідність такого кроку. Російський уряд вже створив міжвідомчу групу, яка розгляне питання введення "коксового" ліміту до кінця року.

Тим часом Україна вже відчуває дефіцит вугілля. У поточному році виробники збиралися частково покрити його за рахунок постачань з Росії, де планували купити 4 мільйони тонн сировини. Економічну війну з Росією вже відчув на собі Харцизський трубний завод, що входить до групи "Метінвест" мільярдера Ріната Ахметова.

З початку року підприємство більш ніж в два рази (на 55%) знизило виробництво сталевих труб в порівнянні з цим же періодом минулого року. Причина - завод втрачає замовлення основного покупця труб великого діаметру, провладної російської компанії "Газпром". В останні півтора роки газовий монополіст переорієнтовувався на російських виробників.

Ці тенденції, на думку і російських, і українських експертів, тільки посиляться після подій на Кавказі.

Україна намагається чинити опір Росії. Вона приєдналася до робочої групи з розгляду заявки Росії на вступ у СОТ. За словами замглави Секретаріату президента, в рамках засідань групи Україна підніматиме питання про обмеження "на імпорт сільськогосподарської продукції, які обгрунтовуються невідповідністю санітарним і фітосанітарним правилам Росії, окремі торгово-захисні заходи щодо металургійної, кондитерської, хімічної продукції і так далі".

Ще одним кроком України, який не на жарт розсердив росіян, стало підписання контракту між українським держпідприємством "Енергоатом" і американським Westinghouse про постачання ядерного палива в 2011-2015 роках.

Це загрожує втратою значної частини прибутку для російського виробника (компанії ТВЕЛ), який протягом багатьох років монопольно постачав паливо на українські АЕС. Щоб не втратити мільйонні заробітки, вже зараз росіяни добиваються підписання довгострокового контракту з "Енергоатомом" на 20 років.

За матеріалами: "Дело".

Зараз ви читаєте новину «Росія почала мстити Україні за Грузію і ввела "молочні" санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі