понеділок, 12 січня 2009 08:22

Росія не визнає газовий протокол України

Президент РФ Дмитро Медведев дав вказівку уряду РФ не застосовувати підписаний Україною протокол про міжнародний моніторинг за транзитом газу до того, як українська сторона не зніме свої застереження до цього документа.

"Інакше, як знущанням із здорового глузду і порушенням раніше досягнутих домовленостей, не можу назвати такого роду застереження і додатки до них", - заявив Медведєв на зустрічі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим у неділю, повідомляє Інтерфакс.

За його словами, "ці дії, по суті, направлені на зрив наявних угод по контролю за транзитом газу, вони носять явно виражений провокаційний і деструктивний характер".

"Тому, я даю вказівку уряду не застосовувати підписаний вчора документ", - сказав російський президент.

Крім того, в неділю увечері за ініціативою голови комісії Європейських співтовариств відбулася телефонна розмова прем"єр-міністра РФ Володимира Путіна з Жозе Мануелем Баррозу, повідомили "Інтерфакс" у прес-службі уряду Росії.

Путін звернув увагу співбесідника, що будь-які доповнення до протоколу, підписаного в Москві представниками Росії і ЄС, зміст яких з російською стороною не узгоджений, є неприйнятними. Прем"єр відзначив, що документ повинен бути підписаний всіма сторонами без застережень.

Путін підкреслив, що положення українського доповнення, по-перше, в корені міняють суть протоколу, а, по-друге, в значній їх частині не мають відношення до забезпечення транзиту російського газу через територію України європейським споживачам, а відносяться до комерційних взаємин "Газпрому" і "Нафтогаз України".

Путін висловив Баррозу пропозицію направити представників енергетичного блоку уряду Росії і "Газпрому" на зустріч міністрів енергетики країн Євросоюзу, яка відбудеться в понеділок. "Наші представники готові в повному обсязі викласти і обґрунтувати позицію Російської Федерації", - сказав Путін.

Голова уряду РФ і голова комісії Європейських співтовариств домовилися продовжувати контакти.

Українська правда
Зараз ви читаєте новину «Росія не визнає газовий протокол України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі