четвер, 05 грудня 2019 21:48

Росія не пропонує знижку на газ. Вона хоче купити Україну зі знижкою – Яценюк

Росія не пропонує знижку на газ. Вона хоче купити Україну зі знижкою – Яценюк
У разі запуску "Нордстрім-2" і відсутності в Україні транзитного контракту, наш бюджет буде втрачати $3 млрд щорічно. Фото: "Дзеркало тижня"

В енергетичних питаннях Україна не має права відмовитися від жодного судового позову.

"Виграти все, підняти переговорну позицію до самого верху. Росія повинна відповісти в тому числі й за порушення міжнародного торговельного права", - наголосив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, засновник Фонду "Відкрий Україну" Арсеній Яценюк 5 грудня, відкриваючи Безпековий форум молодих лідерів у Львові.

Він також наголосив, що є жорстким противником проекту "Нордстрім-2". Стосовно цього потрібна жорстка позиція європейських партнерів.

Засновник Фонду "Відкрий Україну" підкреслив, що в разі запуску "Нордстрім-2" і відсутності в України транзитного контракту, український бюджет втрачатиме $3 млрд щорічно. За десять років це мінус $30 млрд: "Який європейський бюджет компенсує нам 30 мільярдів доларів?"

"Ми за врегулювання енергетичного конфлікту. Не ми його провокували, а ті, хто спровокували енергетичний конфлікт, вже понесли відповідальність у Стокгольмському суді. Це Росія. Тобто ми за підписання транзитного договору на європейських умовах", - наголосив Арсеній Яценюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дипломат закликає бути реалістами щодо відносин з Росією

Арсеній Яценюк нагадав, що у 2014 році він як прем'єр-міністр прийняв рішення позиватися проти російського Газпрому у Стокгольмському арбітражі.

"Мало хто вірив, що ми виграємо. Я вірив і знав. Ми виграли. Росія винна Україні гроші. Це довів Стокгольмський арбітраж. Ми й апеляції виграли. І так само ми виграємо ще й транзитний контракт".

Щодо нещодавніх пропозицій російської сторони про знижку на газ, Арсеній Яценюк наголосив: "Росія не пропонує знижку на газ. Росія пропонує купити Україну зі знижкою. Ми прожили без російських знижок і російського Газпрому чотири роки. І ще проживемо дуже довго і щасливо без них".

5 грудня на Безпековому форумі молодих лідерів у Львові прем'єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк згадав про 25-річчя підписання Будапештського меморандуму.

Зараз ви читаєте новину «Росія не пропонує знижку на газ. Вона хоче купити Україну зі знижкою – Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі