вівторок, 22 березня 2011 13:22

Росія не хоче вільно торгуватись з Україною - Геращенко

Росія не хоче вільно торгуватись з Україною - Геращенко

Росія блокує створення Зони вільної торгівлі з Україною в рамках СНД.

Про це заявила народний депутат від НУ-НС Ірина Геращенко.

Зокрема, вона зазначила, що ідея створення Зони вільної торгівлі у межах СНД належить Україні, яка ще за часів Кучми ініціювала цей процес.

"Тому що така зона - це єдине, що може надати хоч якогось імпульсу цій мертвій організації (СНД - ред.). Ті різні абсолютно держави, які входять до СНД, сьогодні може поєднати лише економічна складова, зокрема Зона вільної торгівлі. Україна завжди відстоювала цю позицію. А Росія блокує її", - підкреслила Геращенко.

На її думку, саме через таку позицію російського керівництва шансів на створення Зони вільної торгівлі на теренах СНД дуже мало.

"Росія розглядає СНД в першу чергу як політичну організацію, як противагу іншим міжнародним об'єднанням. Вона переслідує бажання втягнути до цієї орбіти колишніх членів Радянського Союзу. Але Україна, як асоційований член СНД, розглядає це об'єднання як економічне", - додала політик.

Вона нагадала, що зона вільної торгівлі - це в першу чергу вільне пересування товарів.

"Сьогодні наші експортери дуже страждають і в ЄС, і в Росії. Іноді ми чуємо, як Росія, наприклад, припиняє імпорт певної групи українських товарів. Це є дискримінація наших експортерів. Від такої політики страждає наш виробник. Тому подібні зони полегшують торговельні процеси. Але їх вже багато років блокує Росія", - резюмувала Геращенко.

Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв заявив, що необхідно завершити 17-річний процес договірно-правового оформлення Зони вільної торгівлі Співдружності незалежних держав (СНД) в намічені терміни, тобто в травні 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Росія не хоче вільно торгуватись з Україною - Геращенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі