середа, 07 серпня 2013 18:59

"Росія мститься за те, що Україна не вступає в МС" - експерт про ситуацію з "Рошен"

"Росія мститься за те, що Україна не вступає в МС" - експерт про ситуацію з  "Рошен"
Володимир Бондаренко Фото: скріншот з Youtube

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає, що заборона продукції компанії "Рошен" в Росії — це помста за небажання України вступити до Митного союзу. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Зрозуміло, що за цією забороною проглядають політичні мотиви, - зазначає політолог. - Бо в інших пострадянських країнах, зокрема Казахстані і Молдові, цю продукцію визнали якісною і бездоганною в нормативному сенсі. З одного боку, це тиск на власника компанії Петра Порошенка, який уже заявив, що балотуватиметься на мера Києва. До того ж він має і президентські амбіції. З іншого боку, за цим криється бажання Росії помститися за те, що Україна не вступає в Митний союз. Порошенко є одним з найпослідовніших євроінтеграторів. Він чимало зробив у цьому напрямі на посаді міністра закордонних справ в уряді Юлії Тимошенко".

Ця заборона може підірвати рейтинг Порошенка в Києві, припускає експерт.

"На пересічних громадян це може вплинути психологічно, і вони побоюватимуться купувати продукцію з маркою "Рошен", - каже фахівець. - По-друге, він змушений призупинити виробництво, і це ударить по ньому економічно. Якщо ж йому вдасться виграти цю торгову війну з росіянами, то він отримає додаткові політичні бонуси, як жертва помсти".

На думку експерта, Порошенко повинен задіяти усі форми й методи боротьби за честь своєї компанії — економічні, юридичні, політичні.

"Компанія має переорієнтуватися на ринки Євросоюзу та інших країн. Варто креативніше працювати й на внутрішнього споживача. У крайньому разі Порошенко може звернутися до міжнародного суду і виграти. Потрібно застосувати й асиметричну відповідь. Якщо він виграє вибори в Києві, це буде найкращим контрударом по своїх політичних недругах. Його рейтинг у країні значно зросте, і тоді влада повинна буде з ним домовлятися, як з більш потужною політичною фігурою".

У подібних торговельних конфліктах українських підприємців з іншими країнами, наша держава має захищати вітчизняних виробників, переконаний фахівець.

"Експортоорієнтовані підприємства приносять державі валюту, сплачують податки в бюджет, створюють робочі місця. До того ж при явній упередженості росіян до українських виробників треба проявляти принциповість. Бо хто ж з нами рахуватиметься, якщо нас б'ють за політичну позицію, а не за якість продукції", - підсумовує Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «"Росія мститься за те, що Україна не вступає в МС" - експерт про ситуацію з "Рошен"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

163

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі