неділя, 13 жовтня 2013 18:50

Росія мстить Литві за підтримку євроінтеграції України - експерт

Росія мстить Литві за підтримку євроінтеграції України - експерт
Фото: flickr.com

Одним з головних мотивів, які змусили Росію піти на економічні санкції щодо Литви, є її підтримка євроінтеграційного курсу України напередодні Вільнюського саміту.

Про це в статті для ZN.UA пише фахівець з питань міжнародних відносин, заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий.

Нагадаємо, що спочатку Росія посилила контроль щодо литовських перевізників,через що на кордоні утворилися довгі черги з фур. Не встигла ситуація більш-менш вирішитися, як "Росспоживнагляд" оголосив про рішення не впускати продукцію великих молочних литовських виробників на російський ринок.

"В списку всіх мотивів, які змусили Росію піти на зовнішньополітичні крайності, на перший план виходить, звичайно, політична активність Литви в регіоні. Один з пріоритетів Вільнюса під час головування в Європейському Союзі - підписати Угоду про асоціацію з Україною. У самому Вільнюсі усвідомлюють, що саміт 28-29 листопада - це точка неповернення, це подія, яку можна порівняти за важливістю з Біловезькою угодою. Якщо Беловежье зафіксувало смерть СРСР тільки юридично, то Вільнюс наблизить кінець радянської спадщини і фактично. З цієї точки зору можна пояснити і переживання Росії, чий президент неодноразово скаржився з приводу найбільшої геополітичної катастрофи - розвалу Радянського Союзу", - пише Сергій Солодкий.

"Росія давно не здатна змагатися зі світовими важкоатлетами (дрібна капость з Едвардом Сноуденом або дитячість по сирійському питанню, видається за серйозну політику щодо захисту міжнародного права, - не рахується), тому і відривається по повній на тих, хто начебто не в змозі дати здачі, - зазначив експерт. - Але якщо у випадку з Вірменією, Молдовою або Україною російська політика не отримує належної відсічі, то в литовському питанні Кремль ризикує жорстоко прорахуватися".

"Литва обрала дипломатичний шлях умиротворення розбушувалася Росії. І лежить він через серце Євросоюзу - Брюссель. Вільнюс надасть Росії право "потягатися" з усім Євросоюзом", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Росія мстить Литві за підтримку євроінтеграції України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

139

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі