субота, 17 квітня 2021 20:20

Росія може піти в наступ, якщо в Україні буде внутрішня криза – експерт

Росія може піти в наступ, якщо в Україні буде внутрішня криза – експерт
Максим Паламарчук: Байден вирішив понизити напругу з РФ. Фото: niss.gov.ua

Головне для України у даний момент - саме зниження ризику ескалації. У перспективі важлива підтримка США обороноздатності нашої держави. Одним з інструментів такої підтримки могла б стати посилена двостороння оборонна угода. Про це Gazeta.ua каже у коментарі експерт Національного інституту стратегічних досліджень Максим Паламарчук.

"Поєднанням заходів тиску з запрошенням до діалогу президент США намагається змінити політику Російської Федерації, яка шкодить національним інтересам Америки. Як виглядає, йому вдалося знизити напруженість, пов'язану з нарощуванням угрупування російських військ поблизу кордонів України та на її окупованій території. Водночас, подальший розвиток ситуації залежатиме від результатів американо-російського діалогу на вищому рівні. Враховуючи нереалістичні очікування російської сторони, зокрема щодо політики США стосовно України, говорити про стійку стабілізацію ще зарано".

Нинішній пакет санкцій США з одного боку, є певним відчутним покаранням за деструктивні дії Росії. З іншого, їх характер не призведе до подальшої ескалації протистояння, додає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські військові кораблі зайшли у Чорне море

"США має широкий інструментарій впливу на Росію. Невизначеність масштабу його застосування сама по собі є стримуючим чинником для Кремля. Найбільш вірогідним є значне посилення економічних санкцій, надання економічної підтримки Україні, та, можливо, поставка Україні додаткових озброєнь. Водночас, безперечно в інтересах України успіх зусиль США у попередженні ескалації агресії Росії проти нашої держави".

Запланований нібито на 14 і 15 квітня прохід американських військових кораблів через протоку Босфор у Чорне море не відбувся. Це можна розцінювати як спробу зняти ескалації, каже Максим Паламарчук.

"Так, вірогідно, це один з кроків спрямованих на зниження ескалації. Перебування кораблів у Чорному морі носило переважно символічний аспект. Радіус дії їх озброєння дозволяє його застосовувати без заходу у Чорне море, і, відповідно поза зоною досяжності російських берегових протикорабельних ракетних комплексів та авіації".

Російські війська можуть піти в наступ, якщо в Україні буде внутрішньополітична криза, вважає.

"Концентрація російських військ є засобом тиску на позицію Заходу і України. Безперечно, неможливо точно спрогнозувати за яких умов може відбутися зростання масштабів російської агресії проти України. Водночас, досвід 2014 року свідчить, що серйозно підвищити ризик вторгнення здатна масштабна внутрішньополітична криза в Україні. Завданням України є уникнення такої кризи та підвищення спроможності власних сил оборони до завдання неприйнятних для агресора втрат".

Сполучені Штати запровадили санкції проти 32 суб'єктів і фізичних осіб Російської Федерації за спроби вплинути на президентські вибори 2020 року. А також через хакерські атаки.

Зараз ви читаєте новину «Росія може піти в наступ, якщо в Україні буде внутрішня криза – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі