середа, 26 березня 2008 11:04

Росія хоче переглянути Договір про дружбу з Україною

1 квітня, в день візиту американського президента Джорджа Буша до Києва, Держдума РФ має намір переглянути Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Росією.

Про це повідомив голова думського комітету у справах СНД і зв"язкам із співвітчизниками Олексій Островський (ЛДПР), пишуть "Экономические известия".

За його словами, необхідно або продовжити договір, або внести до нього зміни і доповнення.

Крім того, депутат держдуми Костянтин Затулін ("Єдина Росія") признався, що парламентські слухання за день до саміту НАТО в Бухаресті невипадкові. На саміті буде розглянуто питання про приєднання України до Плану дій з членства (ПДЧ) в альянсі.

"Термін дії договору закінчується в квітні 2009 р. Отже, до 1 жовтня 2008 р. будь-яка зі сторін має право з нього вийти, попередивши про своє рішення іншу сторону", заявив Затулін.

Він відзначив, що якщо Україна серйозно збирається вступити в НАТО і її бажання буде підтверджено на саміті в Бухаресті, всередині Росії неминуче посиляться голоси на користь виходу з договору.

У свою чергу депутат від Партії регіонів Тарас Чорновіл вважає, що договір про дружбу істотно не зміниться, тому що в цьому не зацікавлена Росія.

"Але нас в черговий раз можуть посунути в питанні військово-технічної кооперації. Російські політики, які хочуть її обмежити, отримають непогані шанси фактично додавить український військово-промисловий комплекс на зовнішніх ринках", сказав депутат.

Він припустив, що на слуханнях в Держдумі обговорять декілька законопроектів, які недавно були прийняті в Україні, зокрема про визнання держборгом Росії всіх боргів Ощадбанку і ухвалу про достроковий перегляд питання базування Чорноморського флоту Росії.

Договір про дружбу, співпрацю і партнерство Україна і Росія підписали 31 травня 1997 р. Він є одним з основних правових актів в міждержавних відносинах двох країн.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче переглянути Договір про дружбу з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі