пʼятниця, 18 лютого 2022 16:00

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Росія готова затягнути нас у черговий котел" – які провокації планує Кремль

"Росія готова затягнути нас у черговий котел" – які провокації планує Кремль
"Для Кремля головне показати злих "фашистів". А потім можуть увійти навіть так звані миротворчі сили РФ", говорить Віктор Ягун. Фото: reuters

Росія на Донбасі зараз намагається створити ескалацію військового конфлікту. Можуть підривати будівлі чи вбивати мирне населення. А обвинуватять у цьому українську армію. Про це Gazeta.ua розповів Віктор Ягун, генерал-майор СБУ, військовий оглядач.

"Нас вже місяць попереджають про можливу ескалацію. Донбаський напрямок – це найбільш ймовірна можливість ворога показати своєму населенню для чого збирали всю цю техніку і військових. Спробують нас спровокувати на якісь активні дії. Пишуть, що це ми готуємося до наступу. Хоч ми публічно кажемо, що жодних операцій не готуємо. В РФ хочуть показати, що це українська армія почала обстріл мирного населення. Якщо дамо слабинку, підемо в атаку, то у Росії готові резерви, щоб затягнути нас у черговий котел", – говорить Ягун.

Частини, які РФ розміщує на кордонах з Україною, – це відволікаючий маневр, додає Ягун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін влаштував проблему, щоб торгуватися" – Гармаш про спробу РФ визнати ОРДЛО

"Наразі Україні вдається уникнути провокацій. Сподіваюся, витримаємо і нічого не відбудеться. Контрольний час – 20 лютого. Щоб показати картинку – на окупованих територіях також дають інформацію, ніби евакуюють населення. Росія – це країна-терорист. Свого часу підірвали будинки зі своїми мешканцями, щоб спровокувати військові дії у Чечні. Чому не можуть підірвати на нашій території якісь будівлі? Чи робити масштабні переміщення населення? Можуть робити все, що завгодно, щоб показати картинку для преси. А зараз можуть показати лише обстріли наших територій, в яких обвинувачують нас же. На Заході в такі речі вже не вірять", – каже військовий оглядач.

Техногенну катастрофу на Донбасі Росія може назвати використанням Україною хімічної зброї, наголошує Ягун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кремль може вдатися до провокацій" – чому в РФ заговорили про визнання ОРДЛО

"На Донбасі багато тих же хімічних підприємств. Одне з найпотужніших це "Стирол" у Горлівці. І ще багато менших заводів. За останні вісім років вся ця інфраструктура прийшла у занепад. Будь-яку техногенну катастрофу можуть назвати використанням Україною хімічної зброї. Сподіваюся, у це також ніхто не повірить, бо ми попередили про провокації. Навіть президент США говорив про можливість інсинуацій з боку Росії. Вбите мирне населення, хімічна атака – для Кремля головне показати злих "фашистів". А потім можуть увійти навіть так звані миротворчі сили РФ, щоб захищати громадян, яким видали російські паспорти", – говорить військовий оглядач.

17 лютого російські окупанти наростили обстріли на Донбасі. Від початку доби зафіксовано 34 порушення режиму припинення вогню, 28 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Зокрема з важкої артилерії обстрілювали населені пункти. Один із снарядів поцілив у дитячий садок у Станиці Луганській. Троє працівників закладу зазнали контузій. У Врубівці снаряди пошкодили школу, приватні будинки та газогін. Двоє військових ЗСУ дістали поранень. Їх госпіталізували у стані середньої важкості. Також поранені двоє цивільних.

Загроза нового російського вторгнення в Україну надто висока, заявляв президент США Джо Байден.

Росія збільшила присутність уздовж кордонів з Україною, додавши близько 7 тис. військових.

Зараз ви читаєте новину «"Росія готова затягнути нас у черговий котел" – які провокації планує Кремль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі