четвер, 26 серпня 2010 10:13

Росія готова преглянути газову угоду з Україною

Росія готова преглянути газову угоду з Україною

Україна розраховує підписати з Росією газову угоду, де формула розрахунку вартості газу дозволить знизити ціну приблизно на 30%.

У той же час, як повідомило джерело газети "Комерсант-Україна" у Мінтопенерго, згідно з такою угодою, не буде застосовуватися нульове мито.

"Ми хочемо отримувати газ за ціною країн Східної Європи, а не Західної, як зараз", - пояснив співрозмовник.

В обмін Україна готова збільшити закупівлю газу в Росії з 55 до 75 мільярдів кубометрів на рік, а також піти на поступки в питанні створення спільного підприємства з "Газпромом", пише видання.

У Мінпаливенерго повідомили, що очікують від "Газпрому" пропозицій щодо російських родовищ, які можуть бути внесені до СП.

За словами джерела в Мінпроменерго Росії, РФ готова почати переговори про перегляд міжурядових контрактів.

"У принципі, прив'язка ціни до обсягу справедлива. Чим більше Україна купить, тим дешевше їй можуть продати", - пояснили в міністерстві.

У той же час БЮТівець Олександр Гудима заявив: "Збільшити закупівлі газу ми зможемо виключно за рахунок його реекспорту до країн Східної та Центральної Європи. Це вкрай невигідно для Росії, яка навряд чи погодиться створити конкуренцію на цих ринках з боку України".

На його думку, більш ймовірним сценарієм стануть поступки з боку України у створенні СП.

"Приміром, Україна може погодитися на включення в СП дрібних російських родовищ в обмін на ГТС і площу Паласу і таким чином досягне перегляду формули ціни", - вважає БЮТівець.

Зараз ви читаєте новину «Росія готова преглянути газову угоду з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі