четвер, 09 серпня 2018 20:23

"Росія атакуватиме українські вибори"- експерт розповів, яким буде новий політичний сезон

"Росія атакуватиме українські вибори"- експерт розповів, яким буде новий політичний сезон
Олексій Кошель: єдина консолідована проросійська сила - основна задача РФ на українських виборах. Фото: Обозреватель

У новому політичному сезоні парламент має закінчити кілька ключових реформ. Ухвалити низку законопроектів щодо децентралізації та судової реформи. Серед важливих рішень - оновлення складу Центральної виборчої комісії та ухвалення нового виборчого законодавства.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політичний експерт Олексій Кошель.

4 вересня в Україні почнеться наступна сесія Верховної Ради. Триватиме вона до 25 січня наступного року. Чи вдасться на початку нового сезону оновити склад ЦВК? Чому це питання на стільки важливе?

- Ротація складу ЦВК - абсолютно технічне рішення. Жодного разу раніше воно не було предметом гострого суспільного обговорення. Оновлення провести складно. Має бути 13 проектних постанов. За кожну з них депутати голосуватимуть окремо. Те, що більшість голосів одразу набере кожна, - майже нереальний.

Комісію можна оновити тільки за умови масштабного компромісу між фракціями. Кожна з них може публічно пообіцяти, що дасть певну кількість голосів за кожного кандидата, а не тільки за свого. Але всі хочуть контролювати цей орган.

Для низки політиків проводити ротацію не вигідно. Це може бути додатковим козирем для оскарження результатів виборів. З точки зору суспільної легітимності теперішня виборча комісія втратила довіру.

На початок роботи Верховної Ради заплановані масштабні акції. Активісти вимагатимуть ухвалити новий виборчий закон. Чи проголосують у ВР за нову виборчу систему? Який її варіант найбільше має шансів на ухвалення?

- Говорити про повноцінну виборчу реформу - надто оптимістично. Найкращий з реальний варіантів - часткове її проведення. В першу чергу треба змінити закон про вибори президента України. Він прописаний непогано, але там є одна ключова проблема. Закон утверджує надто дорогі виборчі кампанії. Кандидату, який реально розраховує на перемогу, необхідно витратити 80-100 мільйонів доларів. У новому законі треба заборонити політичну рекламу. Це головна стаття витрат.

Законодавство про парламентські вибори теж треба міняти. Якщо наші депутати не готові голосувати за відкриті списки, можна запропонувати якісну модель закритих. Щоб не було доцільності купувати голоси в одномандатному окрузі, коли голосують за список. В умовах змішаної системи варто було б прописати вибори у два тури. Це відсіювало б технічних кандидатів, скорочувало можливість підкупу. У нас зараз є менше року, аби хоч щось змінити у виборчому законі.

Складається враження, що законопроект виборчої реформи, який прийняли у першому читанні, депутати просто не читали. Це питання зараз розглядається виключно у мітинговому форматі. Є дуже багато спекуляцій навколо цієї теми. Важливо, аби парламент у форматі "холодного розуму" знайшов компроміс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський патріархат розвалиться" - історик

Чи можливе створення нової коаліції? За яких обставин?

- Конфігурація в парламенті буде сильно залежати від прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Він зараз перебуває у тісному союзі з "Народним фронтом". Це дає йому можливість шукати голоси на урядові законопроекти. Процес розпаду і створення нової коаліції - доволі довготривалий і складний. Особливих передумов для цього немає. Парламент буде існувати в такому напівживому стані до виборів (парламентське голосування відбудеться 27 жовтня 2019 року. - Gazeta.ua).

Як на новий політичний сезон вплине старт передвиборчої кампанії? Це додасть напруги?

- Вже зараз парламент працює у передвиборчому режимі. Є велика кількість законопроектів, назви яких будуть гаслами виборчих кампаній. Наприклад, "Купуйте українське". Вже зараз в багатьох законопроектах є тези щодо підтримки пенсіонерів. Пропонують підняти в кілька разів пенсії тим, хто живе у сільській місцевості. Або всі конфісковані кошти з митниці використати для підтримки людей літнього віку. Вони - одна з найбільших електоральних груп. Кандидатам в президенти та політичним силам вигідно з ними загравати. Передвиборчий парламент - стандартна проблема. Чим ближче до виборів, тим кількість популістських законопроектів зростатиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба протриматись ще 25 років" - історик про майбутнє України

Як виборчу кампанію використовуватиме Росія?

- Атакуватиме українські вибори кількома способами. Перший - активність проросійських тролів у соціальних мережах та робота зі ЗМІ. Другий - банальний підкуп. Пряма фінансова підтримка партії або окремого політика. У нас вплив Росії буде набагато більший, ніж під час виборів президента Америки. Треба бути готовими до втручання. Перш за все, це кіберзагрози. Минулого року були збої в роботі сайтів багатьох державних органів. Це типовий почерк російських спецслужб. Центрвиборчком нещодавно просив 160 мільйонів гривень, щоб посилити захист баз даних.

Треба також бути готовими до прямого тиску. Єдина консолідована проросійська сила - основна задача РФ. Партія "За життя" Вадима Рабіновича та "Опозиційний блок" вже говорять про об'єднання та спільного кандидата на пост президента.

Чи відчуватимемо вплив Євросоюзу, МВФ, США? Яким він буде?

- Думка про те, що результати наших виборів вирішує Вашингтон чи Брюссель, - міф. Підтримка західних лідерів матиме лише моральний вплив. Виборці побачать, що Порошенко обнімається з Ангелою Меркель і Еммануелем Макроном (канцлер Німеччини й президент Франції. - Gazeta.ua), і віддадуть йому свій голос. Але такий вплив не варто перебільшувати. Західні структури не контролюють українські медіа. Не впливають на українських олігархів. Не стріляють в українських політиків. Вплив Росії на виборах буде значно більший.

Чи можливе ухвалення рішень, які змінять ситуацію на Донбасі? Які саме? Чим можуть таки домовитися про миротворчу місію?

- Жодним законодавчим рішенням парламенту не можна змінити ситуацію на окупованій території. До того ж немає жодного законопроекту, який би хоча б щось пропонував. Все зводиться до популістських гасел. Якщо говорити про важливі рішення з боку Заходу, то все впирається в європейську бюрократію. Миротворча місія має включати в себе десятки тисяч людей. Європа не готова так швидко прийняти рішення про її фінансування та організацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна сама віддає Закарпаття Угорщині" - Богдан Яременко

Які пріоритети матиме президент на новий сезон?

- Не варто чекати від Петра Олексійовича чогось нового. Останній рік показав, що Порошенко буде акцентувати увагу на армії, дипломатії, безвізовому режимі. Команда президента намагатиметься змінити негативне сприйняття дійсності з боку суспільства. Говоритиме про позитивні зміни. Це війна по лінії "зрада-перемога".

Народний депутат від БПП Ігор Гринів почав керувати кампанією з переобрання президента Петра Порошенка на другий строк.

Зараз ви читаєте новину «"Росія атакуватиме українські вибори"- експерт розповів, яким буде новий політичний сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі