четвер, 25 вересня 2008 08:10

Російський експерт: Загроза для РФ від вступу України в НАТО - перебільшена

Директор Інституту України в Росії Євген Мінченко вважає, що Україна може стати оператором зближення Росії і Європейського Союзу.

Про це експерт сказав на міжнародній конференції в Москві "10 років потому. Підсумки Договору про дружбу, співпрацю і стратегічне партнерство між Росією і Україною".

Мінченко висловив думку, що загроза для Росії від вступу України в НАТО є перебільшеною. "Думаю, що, на превеликий жаль, вступ України в НАТО, - це не найстрашніше, що може відбутися", - сказав він.

На думку експерта, більш небезпечним може стати створення вогнищ нестабільності в Європі шляхом втягування в конфлікт України і Росії.

"Коли представники США говорять, що Україна наступна після Грузії, то це, можливо, не слід вважати, що вона стане наступним об`єктом агресії з боку Росії, а що - готуйтеся, наступним, хто нападе на Росію станете ви (Україна)", - вважає Мінченко.

Підтвердженням антиросійських настроїв у США, на думку Мінченка, стало нинішнє визнання Конгресом США Голодомору 1932-33 рр. в Україні геноцидом. "Це демонструє вкрай неприємну для Росії річ – що в політичній еліті США антиросійські настрої вже сформувалися. І, за великим рахунком, для нас різниця між Обамою і Маккейном – непринципова", - сказав він.

При цьому експерт не виключив, що внутрішні проблеми в США влада спробує компенсувати діяльністю на зовнішній арені. "Мабуть, так чи інакше США намагатимуться скинути наслідки економічної кризи в Євразію. У цьому сенсі одним із інструментів може стати створення точок, у тому числі й військової нестабільності", - вважає він.

Експерт пропонує об`єднати зусилля Росії, України і Євросоюзу для запобігання такому розвитку ситуації. "Всі мають бути зацікавлені, щоб така стратегія не спрацювала", - сказав він.

При цьому, на думку Мінченка, найбільший інтерес для Києва могло б представляти зближення Росії і Євросоюзу, і участь в ньому України як одного зі "спонсорів, учасників і операторів цього зближення". "Україна має нагоду (хоча це не означає, що Київ хоче, і що для цього зараз є необхідний лідерський склад) взяти участь у великій цікавій грі, пов`язаній з вибудовуванням коаліції великої Європи і Росії. Йдеться про вибудовування осі Париж-Берлін-Київ-Москва", - вважає Мінченко.

Він пояснив, що Україна могла б запропонувати новий амбітний національний проект як нового лідера Східної Європи. "Не нахлібниці, у якої є адвокати. Що ж такого зробила Україна, що їй потрібні адвокати?", - сказав експерт.

На його думку, для реалізації такого проекту Україна могла б зайняти більш активну позицію в придністровському врегулюванні, вибудовувати нові економічні схеми співпраці з країнами, з якими існують тісні зв`язки у сфері енергетики, – Угорщиною і Словаччиною.

При цьому, вважає експерт, Україні варто задуматися про наявність зовнішніх загроз з боку Румунії і Польщі. "Якщо Деніел ФРІД обіцяє приїхати в Крим і перевірити ситуацію з видачею російських паспортів, то слід попросити його заразом з`їздити в Чернівецьку область і перевірити, як там ситуація з румунськими паспортами, і що відбувається з "картою поляка" в західній Україні", - вважає Мінченко, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Російський експерт: Загроза для РФ від вступу України в НАТО - перебільшена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі