четвер, 21 травня 2020 16:11

Роботу Зеленського оцінили на трійку

Роботу Зеленського оцінили на трійку
Основне досягнення Зеленського за рік - закон про ринок землі. Фото: president.gov.ua

Оцінка діяльності президента Володимира Зеленського за перший рік роботи становить лише 3,1 бала за 10-бальною шкалою. Такі дані опитування серед регіональних журналістів та експертів з 8 по 15 травня опублікував Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Організація опитала 77 журналістів, політичних експертів та громадських активістів із різних регіонів України. Вони порівняно низько оцінили ефективність Зеленського.

Досягнення

Основне досягнення президента за перший рік діяльності - що зміг домогтися ухвалення закону (хоч і в обмеженому вигляді) про обіг сільськогосподарських земель. Серед досягнень можна також виокремити звільнення українських полонених та формування монобільшості й збереження влади.

Майже всі респонденти схвалюють рішення підтримати закон, за яким неможливо здійснити повернення Приватбанку колишнім власникам. Абсолютна більшість опитаних підтримує й легалізацію видобутку бурштину і скасування недоторканності народних депутатів.

Провали

Провальна кадрова політика поєднує Зеленського з попереднім президентом Порошенком. Цей компонент традиційно називали однією з найбільших проблем 5-го президента. Нині це так само є найслабшим місцем Зеленського.

Серед провалів - потрапляння у скандал із імпічментом президента в США, розведення військ на Донбасі, незадовільне виконання функцій головнокомандувача, відсутність поступу боротьби з корупцією, корупційні скандали в оточенні глави держави.

Призначення Ірини Венедіктової генеральним прокурором після звільнення Руслана Рябошапки - є рішенням, яке здобуло найнижчу підтримку опитаних. Близько 85% усіх респондентів виступають проти такого призначення. Майже така ж негативна одностайність спостерігається стосовно збереження на посаді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський вважає себе дресирувальником. Але може опинитися в одній клітці з олігархами

Рішення, які ще не ухвалені

Якщо ж говорити про рішення, які ще не ухвалені, але пропонувались президентом чи членами його команди, то опитані експерти підтримують хіба що легалізацію грального бізнесу. Пропозиції про скорочення кількості депутатів до 300 фактично розділили симпатиків і противників ідеї майже порівну.

Найбільш виражений консенсус експертів проти - прямого діалогу із окупаційними режимами ДНР-ЛНР, в тому числі через консультативну раду в рамках Тристоронньої контактної групи у Мінську; долучення РПЦ до переговорів з бойовиками; відновлення водопостачання до окупованого Росією Криму та надання президенту одноосібного права призначати й звільняти керівників НАБУ та ДБР.

Ефективність

Більш ефективною, на думку опитаних, була взаємодія президента з парламентом, її оцінено у 4,6 бала. Трохи нижче оцінено взаємодію з урядом - 4,2. Найгірше президенту вдається кадрова політика - лише 2,1 бала з 10, йдеться в опитуванні.

20 травня минув рік, як Володимир Зеленський склав присягу президента. Про що він говорив на пресконференції у середу, можна прочитати ТУТ.

Зараз ви читаєте новину «Роботу Зеленського оцінили на трійку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі