пʼятниця, 18 червня 2021 20:41

РНБО взялась за розробників вірусу Petya

РНБО взялась за розробників вірусу Petya
Проти пов'язаних з вірусом ввели санкції. Фото: Pexels

Рада нацбезпеки і оборони ввела санкції проти причетних до розробки вірусу Petya.

Застосували санкції щодо чотирьох юросіб та шести фізосіб. Вони афілійовані зі спецслужбами РФ, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу, повідомляє "Українська правда".

"Вони безпосередньо причетні до розробки компонентів вірусу Petya, вони здійснювали його модерацію, організовували кібератаки на об'єкти критичної інфраструктури нашої країни. Також було встановлено, що ці кіберзлочинці внесені до санкційного списку США і обвинувачуються правоохоронними органами США за здійснення кібератак", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський після засідання РНБО: Наводимо порядок

Проти кого саме впровадили санкції, Данілов не повідомив.

Вірус Petya.A вразив українські комп'ютери 27 червня 2017 року. Так, першими під атаку попали кілька українських банків, різні державні та комерційні підприємства. Зокрема, комп'ютерні системи "Укренерго", "Київенерго", мережі заправних станцій WOG, сайт "Нафтогаз Україна", аеропорт Бориспіль, "Укртелеком", "Нову пошту", "Ощадбанк" та навіть Кабінет міністрів України.

У групі ризику: комп'ютери й автоматизовані мережі під управлінням ОС Microsoft Windows. Також він поширюється через бухгалтерську систему M.E.Doc, як обов'язкова до використання для податкової звітності. Вірус шифрує файли користувачів, після чого виводить повідомлення з пропозицією оплатити в біктоінах $ 300 — за ключ розблокування даних. Станом на 29 червня 40 компаній уже перерахували по $ 300 у валюті біткойн інтернет-вірусу Petya. Це відслідкували за біткойн-гаманцем здирників. Повідомляють, що ключ для розшифрування даних у відповідь ніхто не надіслав.

Зараз ви читаєте новину «РНБО взялась за розробників вірусу Petya». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі