четвер, 10 жовтня 2019 14:09

Ризики безпеки не були оцінені при відкритті імпорту електроенергії з Росії - Єврокомісія

Ризики безпеки не були оцінені при відкритті імпорту електроенергії з Росії - Єврокомісія
Єврокомісія вважає, що при відкритті імпорту електроенергії з Росії не були оцінені ризики безпеки

Українська влада не оцінила ризики та загрози енергобезпеці країни внаслідок відкриття імпорту електроенергії з Росії.

Про це заявив голова Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач в інтерв'ю для видання ExPro Electricity.

"Білорусь і Російська Федерація по відношенню до Енергетичного Співтовариства являються третіми країнами. Україна, як член Співтовариства, має право встановлювати правила та критерії по відношенню до третіх сторін в такій мірі, в якій це не зачіпає торгівлю серед членів Співтовариства. Звичайно, країна має проаналізувати, чи несе це (імпорт електроенергії з РФ та Білорусі – ред.) будь-які ризики для її ринку і безпеки постачань електроенергії. Будь-які потенційні ризики мають бути оцінені в процесі вивчення питання безпеки постачань. Цього ще не було зроблено", - заявив Копач.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус запропонував поправку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією "Юнайтед Енерджі".

Раніше директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко висловив думку, що відновлення імпорту електроенергії з Росії ставить під загрозу інтеграцію вітчизняної енергосистеми з ЄС і посилює енергозалежність України від Росії.

7 жовтня група депутатів фракції "Європейська солідарність" зареєструвала законопроект "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" (реєстр. №2236), яким пропонується скасувати "поправку Геруса", яка дозволила імпорт електроенергії з РФ.

Зараз ви читаєте новину «Ризики безпеки не були оцінені при відкритті імпорту електроенергії з Росії - Єврокомісія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі