вівторок, 23 жовтня 2007 10:58

Рівень інфляції в Україні може стати рекордним для останніх 7 років

Рівень інфляції в Україні може стати рекордним для останніх 7 років
За підсумками року в Україні буде поставлений рекорд за останні сім років за рівнем інфляції, її показник може перетнути позначку у 14%.

Про це пише газета "Дело", зазначаючи, що за підсумками дев"яти місяців цього року зростання інфляції вже складає 8,6%, і до кінця року цей показник буде тільки збільшуватися.

Водночас, за словами журналістів, Кабінет Міністрів Віктора Януковича вирішив "приборкати зростання цін напівадміністративним методом".

Газета пише, що Кабмін видав постанову, яка зобов"язує виробників і продавців продовольчих товарів за 10 днів інформувати місцеві органи влади про підвищення цін на продукцію більш ніж на 1%.

Нововведення, зокрема, стосується цін на найпопулярніші види м"яса, варені ковбаси, молоко, сир, сметану, вершкове масло, борошно і яйця.

Так, перш ніж підвищувати ціни, виробники і продавці продовольчих товарів повинні подати відповідну заявку до місцевих органів влади і повідомити про причини підвищення цін.

Як заявив перший віце-прем"єр Микола Азаров, подача такої декларації дозволить "розібратися з обґрунтованістю зміни ціни і вжити необхідних заходів".

"Є всі підстави для того, щоб ті, хто займається торгівлею продуктами харчування, стримали свої апетити і знизили рівень торговельних надбавок", - сказав він.

Водночас українські виробники й експерти вважають, що подібні заходи ні до чого не призведуть, оскільки не завжди можливо спрогнозувати підвищення цін.

"Яким чином ми можемо спрогнозувати підвищення цін за 10 днів? Ви закупили товар за новими цінами, виходить, ви повинні або не продавати товар, або продавати за заниженою ціною, працюючи в збиток", — зазначила аграрний аналітик компанії "ААА" Марія Колесник.

Крім того, за її словами, не можна буде проконтролювати дрібних виробників.

На даний момент постанова прийнята до виконання у всіх областях, але декларації від товаровиробників поки не надходять.


Зараз ви читаєте новину «Рівень інфляції в Україні може стати рекордним для останніх 7 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі