Ексклюзиви
пʼятниця, 25 вересня 2020 12:25

Рік тому світ дізнався "про свого прокурора" Зеленського

Рік тому світ дізнався "про свого прокурора" Зеленського
Рік тому Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови Зеленського з Трампом, який викликав гучний резонанс у світі. Фото: Reuters

25 вересня 2019-го Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом Володимиром Зеленським. Тоді весь світ дізнався "про свого прокурора" Зеленського.

В опублікованій стенограмі розмови лідери 2 держав критикували "несправедливе звільнення" українського генпрокурора Віктора Шокіна і негативно оцінювали експосла США в Україні Марі Йованович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп звільнив посадовця, який перевіряв скаргу після розмови із Зеленським

Зеленський, згідно з текстом стенограми, пообіцяв розслідувати справу стосовно ексвіцепрезидента США Джо Байдена та його сина. Він закликав Трампа надати додаткові відомості, які могли б допомогти слідству.

Як зазначив Зеленський, новий генпрокурор, який буде "стовідсотково" його людиною, займеться цією справою (йдеться про розслідування Шокіна щодо компанії Burisma, у наглядовій раді якої працював син ексвіцепрезидента США Джо Байдена, який нібито пов'язаний з корупцією в газовій компанії України, - Gazeta.ua).

"Ми здобули абсолютну більшість в нашому парламенті, і наступний генпрокурор буде стовідсотково моєю людиною, моєю кандидатурою. Він буде затверджений парламентом і почне роботу у вересні. Він чи вона розгляне ситуацію, особливо щодо компанії, яку ви згадали у цій справі".

Трамп у розмові з Зеленським наголосив, що США "багато робить для України", на відміну від ЄС.

"Ми витрачаємо багато зусиль та багато часу. Набагато більше, ніж це роблять європейські країни. Їм слід було б допомагати вам більше, ніж вони роблять".

При цьому він критикував німецьку канцлерку, яка "говорить про Україну, але нічого не робить". Володимир Зеленський погодився з Трампом.

"Я розмовляв й зустрічався з Ангелою Меркель та Емманюелем Макроном. Сказав їм, що вони не роблять стільки, скільки мають робити у питанні санкцій. Вони не просувають санкції. Вони не роблять стільки, скільки мали б робити для України".

Він також погодився з Трампом, що попередня посол США Йованович була "поганою" людиною.

"Чудово, що ви були першим, хто розповів мені, що вона була поганим послом, бо я погоджуюся з вами на 100%. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, тому що вона захоплювалася попереднім президентом. Вона була на його боці. Вона не дуже схвалювала мене як нового президента".

"Ми готові відкрити нову сторінку для співпраці у відносинах між США та Україною", - додав український керівник.

За його словами, з цією метою він відкликав посла України зі США, якого має замінити "дуже компетентний і досвідчений посол". Який багато працюватиме задля зближення 2 країн.

Скандал навколо розмови Зеленського з Трампом розгорівся у світі відразу після оприлюднення.

У світових медіа наголошували, що американський президент міг заморозити виплату Україні фінансової допомоги і тиснути на українського президента, щоб той надав у відповідь на розблокування виплат компромат щодо сина Джо Байдена. Йшлося нібито про прискорене проведення розслідування у справі української газовидобувної компанії Burisma.

Трамп, як раніше повідомляли в американських ЗМІ, у розмові з Зеленським наполягав на тому, щоб нова влада у Києві ініціювала розслідування ймовірної причетності Хантера Байдена до "можливої корупції" в Україні.

Згодом Трамп визнав, що обговорював Джо Байдена та його сина у розмові з Зеленським. Він повідомив, що під час розмови сказав, що "не хоче, щоб наші люди, такі як віцепрезидент Байден та його син, створювали корупцію в Україні".

Володимир Зеленський після публікації розмови, заперечив можливий тиск на нього з боку президента США Дональда Трампа.

Раніше ексміністр закордонних справ Вадим Пристайко також запевнив, що жодного тиску з боку Трампа на Зеленського не було.

Екссекретар РНБО Олександр Данилюк заявляв, що Україна прагне залишатися осторонь внутрішньої політики США. А використання України будь-якою стороною протистояння у США може зашкодити відносинам між країнами.

Віктор Шокін був генпрокурором України з лютого 2015-го по квітень 2016 року. Його місце зайняв Юрій Луценко.

П'ятий президент Петро Порошенко звільнив Шокіна через нібито ультиматум ексвіцепрезидента Байдена. Останній вимагав прибрати з посади генпрокурора Шокіна через те, що він не розслідував корупційні справи, й сказав Порошенку, що не підпише документ про кредитні гарантії Україні від США на $1 млрд, якщо Шокін залишиться на посаді.

Зараз ви читаєте новину «Рік тому світ дізнався "про свого прокурора" Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути