четвер, 29 липня 2021 09:00

Рік справі "вагнерівців": як в Офісі Зеленського "злили" спецоперацію

Рік справі "вагнерівців": як в Офісі Зеленського "злили" спецоперацію
Операцію зірвали на вимогу керівника Офісу президента Андрія Єрмака, заявив редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов. Фото: "Українська правда"

Рік тому, 29 липня 2020-го, білоруські правоохоронці затримали 33 російських бойовики приватної воєнної компанії Вагнера в санаторії під Мінськом. 14 серпня стало відомо, що їх видали Москві. 28 з арештованих найманців РФ воювали проти української армії на Донбасі. Причетні до збиття малайзійського боїнга МН-17 і українського літака Іл-76, коли загинули 49 військових.

Українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання "вагнерівців", для чого виманили їх у Білорусь, повідомляли ЗМІ. Однак операцію зірвали на вимогу керівника Офіса президента Андрія Єрмака, заявив редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Українські спецслужби, повідомив журналіст, мали виманити з РФ і затримати російських бойовиків, які воювали на Донбасі. "Вагнерівці" мали вилітати з Мінська за маршрутом Стамбул – Гавана – Каракас за вигаданим завданням.

За день до планованого арешту "вагнерівців" заступник голови СБУ Руслан Баранецький, звільнений 27 липня цього року, доповів про це президенту Володимиру Зеленському, повідомив колишній працівник Національного антикорупційного бюро Євген Шевченко. Голова ОП вимагав негайно скасувати операцію. Нібито через те, що впродовж чотирьох днів мав відбутися великий обмін полоненими. Після засідання, стверджував Шевченко, ФСБ Росії отримала інформацію про спецоперацію українських контррозвідників і злила дані в КДБ Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Фінансуватимуть друзів і родичів": чому Банкова втручається в роботу Держкіно

Андрій Єрмак усе заперечував, заявив про дезінформаційну кампанію. В СБУ зробили заяву, що дані про участь Служби безпеки у "вагнерівській спецоперації" є російською вигадкою.

У червні 2021-го президент Володимир Зеленський на каналі "1+1" заявив, що обговорював питання "вагнерівців" з Олександром Лукашенком. А також сказав, що "до Єрмака нуль питань".

"Коли "вагнерівці" були на території Білорусі, я зателефонував Олександру Григоровичу, попередив його, сказав, що ми готові передати повну інформацію про цих людей", – сказав Зеленський.

Додав: "Ми бачили, що сталося в Білорусі, як посадили літак, чим це закінчилося. Чим закінчуються такі випадки, до якої ізоляції країни призводять подібені спецоперації. Це точно не була наша операція. Я розумію, що така операція була ідеєю інших країн. Лукашенко сказав, що "не підведе" і "розбереться". Я був упевнений, що він передасть нам цих убивць. Але потім сталося те, що сталося. І це була остання наша розмова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові райони – спільні проблеми для Криму й Чернігівщини. Експерт оцінив результати річного поділу країни

В Офісі Зеленського згодом заявили, що президент говорив із Лукашенком уже після затримання "вагнерівців".

На початку березня торік у ДБР заявили про розслідування в кримінальному провадженні щодо зриву спецоперації. Слідчі допитали Єрмака. Група депутатів також подала заяву до ДБР про скоєння злочину Зеленським. У липні 2021-го суд зобов'язав Бюро відкрити справу.

15 березня 2021 року Верховна Рада зареєструвала проєкт щодо створення ТСК у справі "вагнерівців" і "плівок Суркова". Bellingcat готує документальний фільм про зрив розслідування щодо "вагнерівців".

Зараз ви читаєте новину «Рік справі "вагнерівців": як в Офісі Зеленського "злили" спецоперацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі