пʼятниця, 21 січня 2011 16:46

"Регіони" не хочуть кавалерійських наскоків у питанні бібліотеки в Москві

"Регіони" не хочуть кавалерійських наскоків у питанні бібліотеки в Москві

Ситуація навколо Бібліотеки української літератури в Москві є складним питанням. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат із фракції Партії регіонів Володимир Зубанов.

"Бібліотека існувала на московські гроші - фінансувалася із бюджету Москви. Була створена за ініціативою мера Москви Юрія Лужкова. Якщо Росія так упереджено ставиться до ряду видань нашої публіцистики, художньої та історичної літератури, можливо, нам треба свою бібліотеку розвивати? Щоб вона була пов'язана із Україною, а не владою Москви", - зазначив він.

Говорячи про ініціативу депутата із БЮТ Андрія Шкіля щодо звільнення посла України в Росії, Зубанов наголосив: "По-перше, парламент за новою Конституцією не має відношення до призначення послів. По-друге, з приводу ситуації із бібліотекою потрібно заслухати міністра закордонних справ, щоби знати, що там реально відбувається. Кавалерійські наскоки тут ні до чого. Треба більш зважено підходити до цього питання. Я б порадив Шкілю, якщо він зацікавився цим напрямком, ставити питання ширше. Можливо, з цього приводу можна було б провести парламентські слухання. Я розумію Шкіля, він хоче зробити політичний піар-хід. Там немає бажання серйозно розібратися".

Депутат зауважив, що по діаспорам є багато питань. "Практично за усіх президентів діаспорою особливо ніхто не займався. Вони ніби то самі по собі. Україна не знає їх потреб, зворотного зв'язку немає. Їх намагаються використати у своїх інтересах. Не існує ніякої системної роботи. Але ж закордоном знаходиться до 10 мільйонів українців. Тому Україна має бути зацікавлена в налагодженні зв'язків із діаспорами, щоб вони пропагували нашу культуру, лобіювали наші інтереси в тих країнах, де вони живуть", - пояснив "регіонал".

Нагадаємо, міліцейські гоніння на Бібліотеку української літератури в Москві розпочалися 21 грудня 2010. Там шукають видання, які нібито пропагують націоналізм. Під час трьох обшуків вилучено понад 50 книг для експертизи, жорсткі диски і сервери установи.

12 січня 2011 року МЗС України заявило, що після новорічних і різдвяних свят Бібліотека української літератури в Москві повністю відновила роботу в звичайному режимі.

13 січня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав, що Бібліотеку української літератури "ніхто не закривав".

"Там дійсно було вилучено кілька книг, які нині вивчаються на предмет нашого законодавства, яке забороняє поширення націоналістичних ідей", - сказав він.

16 cічня в бібліотеці був проведений черговий обшук. За словами директора установи Наталії Шариної, під час обшуку один з правоохоронців її штовхнув.

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" не хочуть кавалерійських наскоків у питанні бібліотеки в Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі