субота, 21 серпня 2010 12:03

"Регіонали" вважають, що Україні не вигідно експортувати зерно

"Регіонали" вважають, що Україні не вигідно експортувати зерно

Голова комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік вважає, що введення квот на експорт зерна має допомогти утримувати ціни на хліб.

Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

"Квотування, яке вводиться кожною державою, в тому числі, я думаю, і наша держава повинна у відповідних випадках обов'язково повертатися, тому що я не знаю, хто б мені підказав якийсь інший інструмент, як вплив і реагування держави на відповідні форс-мажорні обставини. Я не думаю, що держава просто собі "от нечего делать" починає придумувати якісь квоти. Якщо такий відповідний температурний режим і ситуація, яка складається, то держава повинна діяти. Для чого ми здалися тоді, щоб не реагувати і не відслідковувати свої національні інтереси", - заявив "регіонал".

Нардеп не бачить причин для занепокоєння за можливу втрату зернових ринків на Близькому Сході та Північній Африці.

"Я вважаю, що всі ринки, які завойовані, всі взагалі, що ми можемо в будь-якій сфері себе проявляти, воно все має слугувати не комусь і не задля чогось. Не можна завоювати перше місце на Олімпіаді, щоб у спортсменів потім лопнуло серце і вони повмирали. Я думаю, що такими "високими" досягненнями жодна мама не буде задоволена і жоден народ не буде радіти таким успіхам своїх спортсменів. Тому бігти до всього і завойовувати відповідні місця треба на фоні того, щоб був забезпечений свій власний народ. З цієї точки зору я не бачу ніяких загроз у чомусь, я думаю, що це все надумані "лякалки". Тому що ринок, і завойовані місця ринку залежать від того, наскільки спроможна держава подавати на ці ринки якісні і конкурентноспроможні продукти. Якщо ми будемо вміти подавати на ринки, то завжди буде все нормально", - переконаний батько головного митника країни.

Калетнік наголосив, що передові позиції країни у експорті зерна гальмують розвиток внутрішнього ринку та промисловості.

"Я можу сказати, і я маю на то дуже великі розрахунки і обґрунтування, що чим більше ми будемо займати передові позиції у світовому ринку зерна, тим гірше будемо робити для своєї економіки своєї держави. Ми повинні боротися не за ринки зерна, а за ринки продуктів харчування. Ми повинні хвалитися не сировинними своїми спроможностями, а повинні хвалитися, що ми є постачальниками макаронів, муки, крупи. Що ми маємо такі продукти, які створюють додаткові робочі місця у рідній державі. Тому моя позиція така, що нам потрібно в плановому порядку переходити до того, щоб ми переходили і сприяли відповідними законодавчими актами, стимулювали всіх тих, хто сьогодні вихоплює зерно з України, ні за що не відповідаючи, ні за рідний народ, тільки за власні інтереси, до того щоб вони своєю діяльністю не грабували державу, а створювали у ній робочі місця, переробляли цю продукцію і завойовували світові ринки", - наголосив нардеп.

На думку нардепа, квотування експорту зерна може стимулювати вітчизняну переробну і харчову промисловість.

"Сьогодні невигідно експортувати зерно. І тому ніяких втрат якихось ринків я взагалі не бачу, нема причин щоб у нас сльози капали. А от якщо ми залишимо голодним свій народ, то будуть не тільки сльози литися, а й прокляття на владу", - наголосив Калетнік.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" вважають, що Україні не вигідно експортувати зерно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі