середа, 16 березня 2011 13:27

"Регіонали" відмовилися легалізувати опозицію у Раді

"Регіонали" відмовилися легалізувати опозицію у Раді

Верховна Рада відмовилася внести до Регламенту Верховної Ради поняття парламентська меншість та врегулювати її права.

За відповідний законопроект, внесений нардепом Арсенієм Яценюком проголосували 84 народні депутати.

Обгрунтовуючи необхідність ухвалення документу, екс-спікер нагадав, що згідно до результатів останніх соціологічних опитувань понад половина українців негативно ставляться до роботи діючої влади.

"Даний законопроект необхідно обов'язково приймати. Якщо депутати його не підтримають, то говорити про парламентаризм в Україні буде недоцільно. Вам не потрібна опозиція. Ви її боїтеся", - підкреслив нардеп.

У свою чергу, перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов підкреслив, що такий документ не можна ухвалювати. Натомість парламентар запропонував ухвалити законопроект про принципи формування опозиції.

"Зараз в Україні сильна влада, але слабка опозиція. Тому я пропоную ухвалити законопроект про принципи формування опозиції. І в ньому необхідно передбачити принцип ротації, щоб до лав опозиції можна було вливати свіжу кров...І хто знає, може з часом автор законодавчої ініціативи стане лідером об'єднаної опозиції.

Інші ж представники більшості переважно називали документ популістським та також вимагали його відхилення.

Відхиленим законопроектом парламентська меншість визначалася як сформована на основі узгодження їх політичних позицій та у кількості, що становить більшість від конституційного складу Верховної Ради, для забезпечення реалізації її повноважень.

Крім того передбачено, що втручання з боку органів державної влади, їх посадових осіб у діяльність парламентської меншості забороняється, крім випадків, передбачених законом.

Законопроектом також визначалися права опозиції. Серед них право скликати позачергову сесію, робити заяви, утворювати опозиційний уряд та здійснювати парламентський контроль.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" відмовилися легалізувати опозицію у Раді ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі