середа, 16 квітня 2014 18:58

"Регіонали" сепаратизм на Сході не подолають, - експерт

"Регіонали" сепаратизм на Сході не подолають, - експерт
Євгеній Золотарьов.Фото:pravo-znaty.org.ua

На сьогоднішньому з'їзді в Донецьку "Партія Регіонів" закликала всіх протестувальників Сходу скласти зброю і звільнити захоплені будівлі. Політики обіцяють людям амністію.

Про це йдеться в Проекті резолюції з'їзду. Ухвалена резолюція не вирішить проблеми сепаратизму. Це лише дасть сигнал регіональним елітам як діяти надалі.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політичний експерт Євген Золотарьов.

"Ніколи не був прихильником заборони "ПР", на відміну від Комуністичної партії. Головна причина сьогоднішнього з'їзду в Донецьку - інстинкт самозбереження. Це їхня базова мотивація, оскільки бачать на прикладі Криму як можна позбутись свого електорату. На анексованих територіях діятимуть російські партії. У "регіоналів" роль буде маргінальна. З іншого боку, ця партія знаходиться на перехресті, розуміє потребу переформатування власної роботи, місії, ідеології. Це ще не є стале рішення. Воно може мінятись. Сьогодні тактично перемогли ті люди, які вважають, що "ПР" має залишатись загальноукраїнською структурою, до того ж, проукраїнською за своєю суттю", - розповів Золотарьов.

За його словами, "Партія Регіонів" останні десять років залишалась партією влади. У них завжди були базові місцеві держоргани, на які ті міцно опирались.

"Шляхом адміністративного впливу партія завжди залишалась впливовою. Зараз такої можливості в Україні для них не буде. Їм нарешті доведеться ставати класичною партією, яка знаходитиме своїх прихильників, базуючись на ідеологічних спільностях. Крім того, в свій час "ПР" була акціонерним товариством, де діяли близько десяти мажоритарних акціонерів. Зараз ці люди знаходяться за кордоном. Окрім Ахметова, який ще не визначився зі своєю позицією. Партії доведеться шукати більшу кількість людей, готових відповідати за долю її членів. Цей процес може бути дуже довгим і болючим. Також не варто переоцінювати роль сьогоднішнього з'їзду. Ухвалена резолюція може впливати на місцеву владу, але вона не вирішить проблеми сепаратизму. Зокрема, ті люди, які захопили будівлі, перебувають в збудженому стані. Усі заклики до складання зброї сприймають як особисту образу і зраду. Так що очікувати, що проблема сепаратизму вирішиться в одну мить, не варто", - резюмував Золотарьов.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" сепаратизм на Сході не подолають, - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі