понеділок, 10 грудня 2012 11:03

"Референдум можна використати для встановлення тоталітарного режиму" - правник

"Референдум можна використати для встановлення тоталітарного режиму" - правник
Ігор Коліушко: референдум може бути маніпулятивним. Фото: liga.net

Закон "Про всеукраїнський референдум" передбачає можливість внесення змін і навіть прийняття в новій редакції Конституції України на референдумі без участі Верховної Ради чи Конституційного суду. Це суперечить 13 розділу Конституції.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми проти внесення змін до Конституції через референдум" — Венеціанська комісія

"У своїй доповіді я хотів проаналізувати закон про всеукраїнський референдум. У ньому, на мою думку, є низка положень, що не відповідають Конституції України. Насамперед це - положення про можливість внесення змін і навіть прийняття в новій редакції Конституції України на референдумі без участі Верховної Ради чи Конституційного суду. Це цілком суперечить нормам 13 розділу Конституції України. Друга проблема — закон передбачає прийняття нової Конституції на референдумі, але ніяким чином не регулює порядок його підготовки. А тому референдум може бути маніпулятивним. Не врегульовано що саме повинні розповісти людям про законопроект, який виноситься на референдум. Тобто хтось щось покаже, чи не покаже, президент проголосить референдум. А люди можуть толком не знати за що голосують", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удар не піде до Конституційної асамблеї

На думку Ігоря Коліушка цей закон може бути суспільно небезпечним.

"Його можна використати для встановлення авторитарного, тоталітарного режиму. Якщо не існує Конституції, як основи правового режиму, тоді, за великим рахунком, не існує держави. Конституція — це політико-правовий договір між громадянами. Якщо цього договору немає, будь що можна як завгодно змінити у будь який момент, то можна констатувати що держави, як такої, немає. Я хотів розповісти про це й закликати юристів до відповідальності. Вони повинні висловитися з цього питання. Я хотів, щоб ми написали звернення, у якому визначили свою позицію. А саме, що цей закон суперечить Конституції і його потрібно привести до належного стану, у відповідність із її нормами", - вважає експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Референдум можна використати для встановлення тоталітарного режиму" - правник ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі