четвер, 13 вересня 2007 08:31

Реакція США на випробування Росією найпотужнішої вакуумної бомби

США вважають Росію дружньою країною, що має право створювати для себе оборонну зброю.

Це підтвердив офіційний представник Ради національної безпеки США Гордон Джондро на прохання прокоментувати звістку з Москви про те, що в Росії проведено випробування найпотужнішої у світі вакуумної бомби.

"Росія - друг Сполучених Штатів", - заявив високопоставлений американський чиновник. "Цілком природно, що вони створюють озброєння для свого оборонного потенціалу", - додав він, маючи на увазі росіян.

Пентагон від коментарів поки утримується. "Мені в даний час нічого сказати з цього питання", - заявив офіційний представник Міноборони, підполковник Тодд Вісіан.

США активно використовували вакуумні бомби під час в"єтнамської війни, розчищаючи, зокрема, з їх допомогою в джунглях майданчики для посадки вертольотів. Потім на озброєння була прийнята авіабомба вагою 5,5 тонни BLU-82, яку прозвали "Та, що зрізає маргаритки". Американці застосовували її проти талібів і бойовиків Аль-Каїди у воєнній операції в Афганістані восени 2001 року.

Зараз найбільшою в арсеналі звичайних озброєнь Пентагону є 10-тонна авіабомба з супутниковою системою наведення. За словами експертів, вона може зрівняти із землею відразу дев"ять міських кварталів. Під час вибуху температура в епіцентрі досягає 538 градусів за Цельсієм. Офіційна назва бомби Боєприпас масованого повітряного вибуху (MOAB). Проте американські військові охрестили її Матір"ю всіх бомб.

Перше випробування було проведене 11 березня 2003 року - всього за тиждень до вторгнення до Іраку. Вона була скинута з військово-транспортного літака C-130 Геркулес над полігоном авіабази Еглін (штат Флорида) і уразила ціль, здійнявши грибоподібну хмару на висоту 3 км.

За роз"ясненнями Пентагону, у збройних конфліктах цій бомбі відводиться роль не тільки засобу руйнування, а й психологічної дії. Поки що вона ніде не застосовувалася. Міноборони розташовує, за оцінками, 15 такими боєприпасами.

За матеріалами NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Реакція США на випробування Росією найпотужнішої вакуумної бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі