пʼятниця, 06 грудня 2019 11:15

Разумков припустив, як скоро ухвалять закон про землю

Разумков припустив, як скоро ухвалять закон про землю
"По-моєму, це непоганий результат за закон у першому читанні", — Разумков про 240 голосів за законопроект у першому читанні. ФОТО: Facebook-сторінка Дмитра Разумкова

Законопроект про запровадження ринку землі в другому читанні можуть ухвалити до кінця 2019 року.

Це в інтерв'ю "НВ" припустив голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Депутати зможуть проголосувати за ринок 6, 17, 18, 19, або 20 грудня. В інші дні цього місяця вони не мають пларних засідань.

240 голосів за законопроект у першому читанні Разумков назвав "непоганим результатом" з огляду на "напруження пристрастей, що вирували навколо його ухвалення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроект про продаж землі отримав 2 тисячі правок

13 листопада Верховна Рада у першому читанні підтримала скасування заборони на продаж землі сільськогосподарського призначення. "За" проголосували 240 депутатів, "проти" — 52.

Що передбачає ухвалений законопроект:
- з першого жовтня 2020 року в Україні скасовують заборону на продаж землі с/г призначення
- землю зможуть купувати громадяни України, держава, громади, юридичні особи (створені за законами України)
- іноземці та особи без громадянства можуть отримати землю у спадок, але мають відчужити її впродовж року
- одна людина або компанія (разом з пов'язаними особами) зможе купити щонайбільше 35% земель у межах однієї об'єднаної територіальної громади, щонайбільше 8% у межах однієї області або Криму, щонайбільше 0,5% у межах України. Ідеться саме про с/г землі.
- орендар має переважне право на купівлю землі
- громадяни з правом довічного спадкування землі державної, комунальної власності та орендарі, які отримали право оренди через переоформлення права на постійне користування, можуть викупити ділянки з розстрочкою до 5 років
- до 1 січня 2024 року компанії, кінцевим власником яких є іноземці/особи без громадянства, створені не за українськими законами або інші країні — не можуть купити землю с/г призначення державної та комунальної власності, землю приватної власності, землі, виділені на місцях для особистого с/г господарства, а також земельні частки.

Зараз ви читаєте новину «Разумков припустив, як скоро ухвалять закон про землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі