четвер, 10 квітня 2014 21:39

Расмуссен закликав Росію повернутися до своїх мiжнародних зобов'язань

Расмуссен  закликав Росію повернутися до своїх мiжнародних зобов'язань
Фото: zn.ua

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен висунув проти Росії звинувачення в агресії проти України.

"Ми засудили явну військову агресію Росії проти України, закликали Росію повернутися до своїх міжнародних зобов'язань, які вона продовжує порушувати", - заявив генсек у відеозверненні, записаному в Празі, де в четвер він обговорював українську кризу з президентом і прем'єр-міністром Чехії.

За словами генсека, він і чеські керівники разом висловилися за суверенітет і територіальну цілісність України.

"Росія намагається виправдати свої дії тим, що звинувачує українську владу в утиски російськомовного населення і звинувачує НАТО у ментальності "холодної війни", - сказав генсек, назвавши російські аргументи "чистою пропагандою, спрямованої на те, щоб підірвати владу в Україні, приховати правду і відвернути увагу від власних незаконних дій".

Глава НАТО заявив, що в даний момент близько 40 тис. російських військ зосереджені вздовж українського кордону, і за ними НАТО стежить день за днем з супутника.

Фог Расмуссен звинуватив Росію в розпалюванні міжетнічних сутичок у Східній Україні і провокуванні заворушень.

"Росія, використовуючи свою військову могутність, намагається диктувати Україні, щоб та стала федеративною і нейтральною державою. Але таке рішення може приймати тільки Україна як суверенна держава і ніхто інший", - підкреслив він.

"З Праги я виступаю з цим зверненням до Росії. У вас є вибір припинити звалювати на інших вину за власні дії, припинити зосередження військ, зупинити ескалацію кризи і почати справжній діалог. Інакше Росії загрожує ще більш глибока міжнародна ізоляція. А це не відповідає нічиїм інтересам. Ніхто не хоче нової холодної війни", - заявив генсек альянсу.

Зараз ви читаєте новину «Расмуссен закликав Росію повернутися до своїх мiжнародних зобов'язань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі