неділя, 29 серпня 2010 13:49

Рада зобов"язана завершити конституційну реформу - Литвин

Рада зобов"язана завершити конституційну реформу - Литвин

Спікер Володимир Литвин вважає, що парламент зобов'язаний довести до логічного завершення конституційну реформу.

Таку думку він озвучив в інтерв'ю газеті "Голос України".

"Верховна Рада, крім усього іншого, просто приречена, зобов'язана довести до логічного завершення те, що ми називаємо конституційною реформою", - заявив він.

За його словами, Конституція 1996 року була результатом компромісу, який "значною мірою було досягнуто за рахунок, якщо хочете, зовнішнього подразника".

"З огляду на те, що замаячіла можливість референдуму щодо Конституції, під тиском депутати завершили тривалу роботу за одну ніч", - нагадав спікер, зауваживши при цьому, що "на той момент Конституція мала високу кондицію".

Але потім, на його думку, далася взнаки одвічна українська практика - ревізувати щойно прийняті рішення, і фактично одразу ж почали вноситися різного роду пропозиції.

Конституційний процес, вважає Литвин, підганявся під політичні мотивації, під політичні моменти, під розстановку політичних сил і під бачення свого місця у владі.

Врешті-решт цим скористались у 2004 році, щоб викликати конституційну кризу.

"Маю сказати, осягаючи останню п'ятирічку, тобто часи попереднього президента, розумієш: це добре, що тоді прийняли зміни до Конституції і роззосередили владу", - зазначив він.

Литвин вважає, що "нам треба серйозно підійти, по-перше, до зняття неузгодженостей у Конституції, по-друге - до логічного завершення того конституційного процесу, який було розпочато, і, зокрема, щодо організації влади на місцях".

"Для того, щоб рішення, які приймаємо у вигляді законодавства, були синхронізовані з повноваженнями, котрі мають отримати місцеві органи влади. Звісно, нам потрібно чіткіше розмежувати владу на центральному рівні", - наголосив спікер.

Додавши при цьому, що вся ця робота "має відбуватися планово, щоб у нас не домінували політична складова та компанійщина".

Нагадаємо, Конституційний суд розглядає подання коаліції про скасування політичної реформи 2004 року.

Під час свого виступу на Майдані Незалежності президент Віктор Янукович заявив, що необхідно внести зміни до Конституції, які будуть передбачати посилення повноважень глави держави.

Між тим, джерела в Конституційному суді говорять, що рішення щодо скасування політреформи 2004 року може з'явитися не пізніше першої декади жовтня. В результаті ухвалення тих змін до Конституції було змінено форму правління від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської, що суттєво звузило повноваження президента.

Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Рада зобов"язана завершити конституційну реформу - Литвин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі