вівторок, 03 вересня 2019 10:12

Рада вирішує долю депутатської недоторканності – онлайн

Рада вирішує долю депутатської недоторканності – онлайн
Парламент сьогодні працюватиме до ночі. Фото: Сергій Ковальчук

Сьогодні Верховна Рада розгляне у другому читанні законопроект про скасування депутатської недоторканності. Згідно з Конституцією, він має набрати 300 голосів.

У залі зареєструвалися 393 народних депутати. Це перше засідання ІІ сесії парламенту 9-го скликання.

Крім недоторканності, обранці планують звільнити міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова з посади члена ради Нацбанку.

Також сьогодні присягу на вірність українському народові складуть 5 народних депутатів від партії "Слуга народу", які ввійдуть до парламенту замість новопризначених урядовців - це Анатолій Остапенко, Тетяна Циба, Іван Калаур, Юлія Гришина та Ольга Руденко.

Далі парламентарії планують включити до порядку денного та направити до Конституційного суду 7 президентських законопроектів, які передбачають зміни до Конституції. Вони стосуються скасування адвокатської монополії; закріплення повноважень президента утворювати незалежні регуляторні органи, НАБУ, призначати та звільняти з посад директорів НАБУ і ДБР; законодавчої ініціативи народу; уповноважених Верховної Ради; зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи; додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата; консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як запрацювала нова Верховна Рада

На першому пленарному засіданні Верховна Рада 9-го скликання підтримала постанову про попереднє схвалення законопроекту, який скасовує депутатську недоторканність.

Зміни до Конституції свого часу ініціював п'ятий президент Петро Порошенко. Верховна Рада попереднього скликання їх розглянула. У червні 2018-го Конституційний суд визнав законопроект конституційним.

Законопроект передбачає скасування положення статті Конституції про те, що народні депутати не можуть бути без згоди ВР притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, а також про те, що їм гарантується депутатська недоторканність.

Документ передбачає скасування недоторканності 1 січня 2020-го.

Зараз ви читаєте новину «Рада вирішує долю депутатської недоторканності – онлайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі