вівторок, 10 вересня 2019 11:08

Рада у турбо-режимі ухвалила закон про імпічмент президента

 

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроект Володимира Зеленського про імпічмент президента.

У першому читанні документ підтримали 337 народних депутатів.

Тоді спікер Дмитро Разумков запропонував спростити процедуру і проголосувати документ в цілому. Попри протести інших фракцій, монобільшість визнала закон таким, що не потребує доопрацювання.

Ініціативу в цілому проголосували 245 голосами.

 

Документ передбачає, що парламент може усунути президента з посади у разі вчинення ним держзради або іншого злочину.

Підставою для ініціювання імпічменту є письмове подання, підписане більшістю народних депутатів. Документ має містити правове обґрунтування створення спеціальної тимчасової слідчої комісії.

Слідча комісія розслідує факт та обставини державної зради або іншого злочину президента. До складу комісії входять нардепи з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

Президент може користуватися в процедурі імпічменту послугами від одного до п'яти захисників його прав, свобод та інтересів.

Пленарне засідання, на якому розглядаються висновки і пропозиції комісії, має бути відкритим, крім випадків, коли інформація становить державну таємницю.

Після прийняття рішення про звинувачення президента депутати звертаються до Конституційного і Верховного судів. Суд має підтвердити конституційність розгляду справи про імпічмент і наявність у діях президента ознак злочину.

Рішення про імпічмент вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 3/4 конституційного складу Верховної Ради. Якщо рішення не набрало необхідної кількості голосів, спікер від імені всієї Ради в письмовій формі вибачається перед президентом.

У випадку відставки президента за власним бажанням процедура імпічменту припиняється на будь-якій стадії, а провадження у судах закриваються.

У червні Верховна Рада ухвалила закон про тимчасові слідчі комісії та спеціальні комісії, що передбачає процедуру імпічменту президенту.

Зараз ви читаєте новину «Рада у турбо-режимі ухвалила закон про імпічмент президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі