четвер, 10 квітня 2014 13:38

Рада прийняла в першому читанні законопроект про опозицію

Рада прийняла в першому читанні законопроект про опозицію
Фото: timer.od.ua

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про парламентську опозицію". Його внесли депутати з фракції Партії регіонів Вадим Новинський, Євген Геллер та Валерій Писаренко.

З ініціативою прийняти такий законопроект без обговорення виступив спікер, в.о. президента Олександр Турчинов. Він аргументував такий крок необхідністю компромісу у Раді для прийняття важливих для виходу з кризи законів.

За відповідний проект закону №4494 з другої спроби проголосувало 232 депутати у першому читанні.

У статті 5 законопроекту про опозицію сказано, що "в Україні створюються і забезпечуються умови для вільного і безперешкодного здійснення опозиційної діяльності", що втручання органів державної влади у діяльність опозиції "забороняється, крім винятків, передбачених законом".

Пункт 4 статті 3 закону мовить:

"Не допускається опозиційна діяльність, яка має на меті ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, а також на створення воєнізованих формувань".

Метою цього законопроекту є врегулювання правовідносин у сфері здійснення опозиційної діяльності у Верховній Раді, визначення парламентської опозиції у функціонуванні суспільства і держави, принципів відносин між коаліцією депутатських фракцій і парламентською опозицією, забезпечення законодавчих гарантій діяльності парламентської опозиції.

Законопроектом пропонується визначити принципи і гарантії здійснення опозиційної діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Рада прийняла в першому читанні законопроект про опозицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі