четвер, 03 червня 2021 14:59

Рада повернула обмеження волі за брехню у деклараціях, але залишила лазівку

Рада повернула обмеження волі за брехню у деклараціях, але залишила лазівку
Ще однією правкою, депутати скасували обмеження волі за умисне неподання декларацій. Фото: rada.gov.ua

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4651 президента Володимира Зеленського щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації. Документ підтримали 307 нардепів.

Згідно з законом, якщо дані в деклараціях відрізнятимуться від дійсності на 1,14 - 4,5 млн грн, штраф становитиме від 51 тис. до 68 тис. грн. За брехню в декларації на понад 4,5 млн грн - штраф від 68 тис. до 85 тис. грн. За неподання декларації передбачено штраф від 42,5 тис. грн до 51 тис. грн. Альтернативою можуть стати 150-240 год. виправних робіт або обмеження волі до двох років.

При цьому депутати проголосували за поправку "слуги народу" Ігоря Фірса, яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна родичів. Крім того, тепер вказувати майно, яким користується чи володіє член родини, потрібно лише тоді, коли він сам надав такі дані декларанту.

"Рада фактично знищила систему електронного декларування. У такій редакції законопроєкт робить гірше, ніж було до цього. Сподіваюся, Зеленський його ветує. Або нам усім попрощатися з європейською інтеграцією", - написав у Facebook голова ЦПК Віталій Шабунін.

Ще однією правкою депутати скасували обмеження волі за умисне неподання декларацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разумков почав гру на випередження з командою Зеленського

КСУ 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

У грудні 2020-го відповідальність за брехню в деклараціях відновили, але ув'язнення не було серед можливого покарання: лише штраф, громадські роботи та обмеження волі. У січні 2021-го Зеленський подав новий законопроєкт, який передбачає ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Рада повернула обмеження волі за брехню у деклараціях, але залишила лазівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі