середа, 13 листопада 2019 15:24

Рада попередньо підтримала відкриття ринку землі

Верховна Рада у першому читанні підтримала скасування заборони на продаж землі сільськогосподарського призначення. "За" проголосували 240 депутатів, "проти" — 52.

227 голосів дала "Слуга народу", ще 13 — позафракційні.

Вони підтримали законопроект №2178-10, внесений "слугами народу" і погоджений комітетом. Початковим був законопроект №2178, який вніс Кабмін.

Рішення ухвалили після понад годинної перерви й кількагодинного обговорення.

За законопроект виступили депутати "Слуги народу", зокрема депутат Микита Потураєв.

"Україна остаточно поховає комунізм. Ми нарешті зведемо рахунки з цим маніяком Леніним і з людожером Сталіним, які зробили все, щоб позбавити український народ головного багатства - землі. Ми повернемо українцям землю! Раз і назавжди!", — кричав Потураєв з трибуни.

Проти законопроекту виступили представники "Опозиційної платформи — За життя" Вадим Рабінович, Юрій Бойко, лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

"Не можна продавати останнє, що в нас залишилося", — заявила Тимошенко.
"З сьогоднішнього дня починається ваше падіння", — сказав Бойко депутатам.

За відкладення законопроекту виступили фракції "Голос" і "Європейська солідарність".

"Інколи державницька позиція — це рішучість і жорсткість, інколи — зваженість і мужність. Сьогодні ідеться саме про такий варіант (...) Треба відкласти розгляд питання, спробувати знайти точки дотику, домовитися і вийти зі зваженим рішенням в залу", — сказав керівник фракції "Голос" Сергій Рахманін.

"Як правоцентристи ми за ринок землі, але подивіться на зал — хіба у ньому можна приймати ключову реформу", — сказала депутатка ЄС Ірина Геращенко. Вона зазначила, що документ не передбачає прозорий кадастр землі, створення земельного банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС підтримав відкриття ринку землі в Україні

Після перерви за відкладення законопроекту також виступила "Опозиційна платформа — За життя".

"У самої злочинної влади ніколи не піднімалася рука продати українську землю", — сказала Наталія Королевська з "Опозиційної платформи - За життя".

Мажоритарник за тернопільським округом Микола Люшняк закликав депутатів закінчити процес децентралізації, аби землею змогли розпоряджатися громади.

"Коли б ця земля була у громадах, вони б приймали рішення".

Міністр економіки Тимофій Милованов цитував 71-у прем'єр-міністерку Великої Британії Маргарет Тетчер. Він виступив за відкриття ринку.

"Ми маємо надати громадянам право розпоряджатися своєю землею (...) Ця мрія єднає нас усіх, і ми маємо дати їй здійснитися", — говорив Милованов під крики "Ганьба", що лунали із зали.

Автор: Скріншот
  Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов і прем'єр-міністр Олексій Гончарук радіють ухваленню законопроекту в першому читанні
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов і прем'єр-міністр Олексій Гончарук радіють ухваленню законопроекту в першому читанні
Що передбачає ухвалений законопроект:
- з першого жовтня 2020 року в Україні скасовують заборону на продаж землі с/г призначення
- землю зможуть купувати громадяни України, держава, громади, юридичні особи (створені за законами України)
- іноземці та особи без громадянства можуть отримати землю у спадок, але мають відчужити її впродовж року
- одна людина або компанія (разом з пов'язаними особами) зможе купити щонайбільше 35% земель у межах однієї об'єднаної територіальної громади, щонайбільше 8% у межах однієї області або Криму, щонайбільше 0,5% у межах України. Ідеться саме про с/г землі.
- орендар має переважне право на купівлю землі
- громадяни з правом довічного спадкування землі державної, комунальної власності та орендарі, які отримали право оренди через переоформлення права на постійне користування, можуть викупити ділянки з розстрочкою до 5 років
- до 1 січня 2024 року компанії, кінцевим власником яких є іноземці/особи без громадянства, створені не за українськими законами або інші країні — не можуть купити землю с/г призначення державної та комунальної власності, землю приватної власності, землі, виділені на місцях для особистого с/г господарства, а також земельні частки.
Зараз ви читаєте новину «Рада попередньо підтримала відкриття ринку землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі