четвер, 12 червня 2008 11:06

Рада підготувала відповідь Держдумі

Рада підготувала відповідь Держдумі
Проект заяви-відповіді Верховної Ради депутатам Держдуми Росії, які закликали уряд і президента РФ розірвати з Україною договір про дружбу, співпрацю й партнерство, буде внесено на розгляд Верховної Ради наступного тижня, 17 червня.

У середу на закритому засіданні парламентський комітет із іноземних справ розглянув і відкоригував дану заяву, пише газета "Комерсант-Україна", у розпорядженні якої опинився цей проект заяви.

Документ був підготовлений МЗС України наступного дня після того, як російські депутати звернулися до президента і прем"єра РФ із пропозицією розірвати Договір про дружбу, співпрацю й партнерство з Україною у випадку її приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО, а в апараті парламенту зареєстрований 5 червня.

У документі зазначається, що задекларовані в зверненні заклики Держдуми "можуть мати негативні наслідки для двосторонніх відносин", при цьому саме звернення депутатів українська сторона розцінює як "сплановану політичну акцію".

Особливе занепокоєння з боку українських парламентаріїв викликали рекомендації Держдуми відмовитися від виконання узятих на себе міжнародних зобов"язань, зафіксованих, зокрема, у базових міждержавних угодах, що "є відвертим порушенням норм міжнародного права".

У листі сказано, що готовність Росії зробити свій внесок у забезпечення безпеки України могла б бути висловлена "шляхом поваги до самостійного визначення Україною своїх зовнішньополітичних пріоритетів", а також врегулюванням проблемних питань двосторонніх відносин на взаємовигідних основах, шляхом компромісів, поваги до партнера і без тиску.

Підсумком цього, на думку українських депутатів, стане "зміцнення взаєморозуміння між державами і їхнє просування шляхом стратегічного партнерства".

Водночас у документі зазначається, що "викликом для української сторони і прямим утручанням у внутрішні справи України є теза депутатів Держдуми про необхідність активізувати діяльність із захисту прав російськомовного населення".

На ці цілі передбачається виділення коштів з російського федерального бюджету, створення філій російських вузів і інших навчальних закладів в Україні.

"Цілком можливо, що мета таких закликів – дезорієнтувати міжнародну громадськість у питанні про реальний стан справ в Україні, у тому числі й у питанні забезпечення прав національних меншин", - говориться в проекті заяви.

Стурбованість викликали також пропозиції депутатів Держдуми "не виконувати свої міжнародні зобов"язання", зафіксовані, зокрема, у базових угодах про тимчасове перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Українська сторона відкидає всі обвинувачення "в однобічних діях з питань базування Чорноморського флоту Російської Федерації" і нагадує, що термін дії угоди спливає 28 травня 2017 року. "Відповідно до Конституції українська сторона не має наміру продовжувати термін дії угод", - зазначається в документі.

У той же час, як розповів газеті один із членів комітету, було ухвалено рішення виключити з первинного варіанта заяви слова "негативного характеру". Фразу "провокаційна заява Держдуми" замінили на "подібна заява".

Крім того, деякі члени комітету наполягали на виключенні абзацу, у якому говориться, що звернення російських депутатів українська сторона розцінює як "сплановану політичну акцію". Однак після нетривалої дискусії цей абзац був залишений без змін, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Рада підготувала відповідь Держдумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі