середа, 08 листопада 2017 03:21

Рада може проголосувати за розрив дипвідносин з Росією - ЗМІ

Рада може проголосувати за розрив дипвідносин з Росією - ЗМІ
Пункт про розрив дипвідносин з РФ внесуть до законопроекту про реінтеграцію Донбасу. Фото: Главком

Верховна рада України наступного тижня може проголосувати за розрив дипломатичних відносин з Росією.

Про це повідомляє російське видання "КоммерсантЪ" з посиланням на джерела в українському парламенті.

За даними співрозмовників видання, пункт про розрив дипвідносин з РФ буде додатково внесено до законопроекту про реінтеграцію Донбасу. Очікується, що Верховна Рада буде розглядати цей закон у другому читанні 16 листопада.

Ініціатором поправки про розрив відносин став народний депутат від "Блоку Петра Порошенко" Іван Винник.

"В законі про реінтеграцію Донбасу, який у другому читанні має розглядати Рада, Росія буде визнана країною-агресором — сподіваюся, голоси під це наберуться. І зберігати після цього дипвідносини — це вже буде злочином з боку українського МЗС. Ці відносини і так вже фактично розірвані. Послів немає, в посольствах працюють дипломати не першого рангу. Нам необхідно зафіксувати цей розрив на законодавчому рівні",— розповів депутат російському виданню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії передумали розривати відносини з Україною

Співрозмовники російських журналістів з різних фракцій Верховної Ради заявили, що проголосують за розрив відносин з Росією. При цьому такий розвиток подій нібито не входить в плани президента України Петра Порошенка, оскільки це суперечить домовленостям, яких Київ досяг зі спецпредставником США Куртом Волкером.

Якщо Рада схвалить цю поправку, президент змушений буде підписати указ про розрив дипломатичних відносин з Росією. Після цього всі російські дипустанови в Україні будуть закриті. Як і українські в РФ.

Паралельно Київ почне переговори з третьою країною, щоб її посольство представляло інтереси України в Росії. Потенційні кандидати— Білорусь або Швейцарія, розповів співрозмовник "Коммерсанта" в українському МЗС.

Нагадаємо, у серпні минулого року російське видання "Известия" із посиланям на джерело у російських зовнішньополітичних колах повідомляло, що Росія готує розрив дипломатичних відносин із Україною. Таке рішення у Москві розглядали після "перестрілки з українськими диверсантами", яка начебто сталася на адмінмежі з окупованим Кримом у ніч проти 7 серпня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Рада може проголосувати за розрив дипвідносин з Росією - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі