неділя, 16 липня 2017 19:48

Рада бавилась дочасними виборами і "реаліті-шоу" - політолог

Рада бавилась дочасними виборами і "реаліті-шоу" - політолог
Верховна Рада зазнала репутаційного удару - політолог Володимир Фесенко. Фото: УНІАН

Верховна Рада зазнала репутаційного удару, то ж восени має ухвалювати реформи. Про це Gazeta.ua розповів політолог Володимир Фесенко.

"Перша половина шостої сесії, до середини квітня, була млявою і прохідною. Єдине, чим бавився парламент, - чутками про перетрубації в уряді, змінами в коаліції і дочасними виборами.

Із другої половини травня до середини липня депутати працювали насичиніше - визначили однією з головних зовнішньополітичних цілей інтеграцію в НАТО, проголосували мовні квоти на телебаченні, частково ухвалили реформаторські законопроекти. Повністю ухвалили лише закон про Конституційний суд. Ситуація з законопроектами про медичну і пенсійну реформи виглядає як "не з'їм так понадкушую".

Головний мінус - у кадрових рішеннях, які відкладені. Зависло питання по голові Нацбанку, немає подання по голові Фонду держмайна, ЦВК, Рахунковій палаті, аудитору НАБУ.

А зняття із депутатів недоторканності перетворилося на "реаліті-шоу". Це сильно вдарило по репутації парламенту.

З іншого боку, президентові Петру Порошенко вдається проводити свої законопроекти через парламент. Деякі із них - із "боями". Порошенкові доводиться використовувати механізми ситуативної більшості, долучати союзників - "Самопоміч", Радикальну партію, "Опозиційний блок". Повного контролю над парламентом президент немає. Для нього союз із "Народним фронтом" є стратегічним. Змушений домовлятися із цією політсилою у першу чергу.

У вересні актуальним буде ухвалення ключових реформ - пенсійної, освітньої і медичної", - сказав політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Півсотні депутатів майже не голосують у Раді

Верховна Рада закрила шосту сесію 14 липня. За час сесії відбулись 65 засідань, ухвалили 125 законів у цілому, 38 - у першому читанні, 25 ратифікацій,186 постанов.

Зараз ви читаєте новину «Рада бавилась дочасними виборами і "реаліті-шоу" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі