середа, 13 вересня 2017 16:13

Рабінович вимагає від президента накласти вето на закон "Про освіту"

Рабінович вимагає від президента накласти вето на закон "Про освіту"
Лідер політичної партії "За життя" Вадим Рабінович заявив, що закон "Про освіту" може призвести до розколу в суспільстві

Глава підкомітету з прав людини комітету Верховної Ради з прав людини, питань нацменшин і міжнаціональних відносин, народний депутат України та лідер політичної партії "За життя" Вадим Рабінович звернувся до президента України Петра Порошенка з депутатським зверненням щодо прийнятого Верховною Радою закону "Про освіту". Відповідне звернення він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

Парламентарій вимагає від глави держави негайно ветувати цей законопроект як такий, що порушує Конституцію України, ряд законів країни, а також низку міжнародних договорів, підписаних Україною.

У зверненні лідер політичної партії "За життя" зазначає, зокрема, що стаття 7 прийнятого ВР закону "Про освіту" містить норми, які прямо суперечать статтям 10, 22, 23 і 53 Конституції України, а також Європейської хартії регіональних мов і мов меншин, яку Україна ратифікувала ще в 2003 році.

Крім того, ухвалений в парламенті закон суперечить закону України "Про національні меншини в Україні" та ряду міжнародних договорів, які підписані Україною з сусідніми країнами, упевнений депутат.

"Хочу, щоб вся Україна це чула: я звернувся до президента з проханням, щоб він не підписував закон "Про освіту", тому що він не тільки обмежує державні інтереси, а й вводить Україну в конфлікт з багатьма країнами-сусідами. Результат один: ми втрачаємо друзів на європейській арені, в нинішній нашій ситуації країна не може собі цього дозволити. Нам не треба сваритися ні з Угорщиною, ні з Румунією, ні з Польщею... І найрозумніше зараз - ветувати цей закон", - заявив Вадим Рабінович , коментуючи свою ініціативу.

Він підкреслив, що 70% воюючих в АТО українців розмовляють російською мовою, однак новий закон не враховує їхніх інтересів, як і інтересів в цілому російськомовного населення півдня України.

"Я вважаю, що закон "Про освіту" вносить в наше суспільство ще більше розладу. Це в першу чергу спрямоване проти російськомовного українця, а влада обіцяла цього не робити. У нас майже 70 відсотків людей на фронті розмовляють російською мовою - вони що, "патріоти другого сорту"? Права громадян, які живуть в Одесі, Харкові, Миколаєві, Херсоні і розмовляють російською мовою, і хочуть дітей вчити на будь-якій мові - ці права точно так само повинні бути захищені, як й інші".

Політик звернув увагу на те, що вважати людей, які хочуть навчати дітей рідною мовою, громадянами другого сорту - це "гидота і зрада!"

"Сьогодні насильно впроваджують те, щоб людина не змогла на мові, яку вона розуміє і знає, дивитися кіно, розвиватися, жити і працювати, вчити дітей! Про це не прийнято говорити, всі бояться - а я не боюся і буду про це не тільки говорити, а й кричати! Президент повинен ветувати цей закон, якщо він проти розколу в суспільстві", - резюмував Вадим Рабінович.

Зараз ви читаєте новину «Рабінович вимагає від президента накласти вето на закон "Про освіту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі