середа, 13 серпня 2008 11:29

"Ющенку варто відмовитися від політичного кумівства з Саакашвілі"

Наша держава сама поставила себе в умови, коли вона не може ефективно реалізовувати свої посередницькі функції в грузинсько-російському конфлікті.

Про це заявив директор Центру досліджень проблем громадського суспільства Віталій Кулик.

Він вважає, що це сталося внаслідок чіткої підтримки українським політичним керівництвом будь-яких ініціатив грузинського політичного керівництва.

"Не можна скидати з рахунків, що наші стосунки з Грузією - це стосунки особистісного характеру. Або кумівські відносини. Вони не є системною політикою, що грунтується на аналізі і обліку ризиків, втрат і преференцій, які можливо отримати в результаті кавказької гри", - переконаний політичний аналітик.

Він підкреслив, що останнім часом в рамках ГУАМ Україна проводила достатньо активну політику на Кавказі. Офіційним Києвом Грузія розглядається як український стратегічний партнер в цьому регіоні.

"Будь-які конфлікти, пов"язані з особою Саакашвілі і нинішнім керівництвом цієї держави, світовою спільнотою розглядаються як безпосереднє поле для участі України. Ось чому ми постійно чуємо заяви (насамперед російських ЗМІ) про те, що Україна поставляє до Грузії зброю, і саме цим вона підштовхнула Саакашвілі до розв"язавання збройного конфлікту в Південній Осетії", - сказав Віталій Кулик.

Він переконаний, що в нинішній ситуації Україні слід переглянути свою позицію у відносинах з кавказькими країнами, насамперед з Грузією.

"Необхідно відмовитися від вибудовування відносин у форматі особистісних контактів президентів на користь формування системної політики, враховуючи економічні і політичні вигоди для України. В даний момент товарообіг між нашими країнами складає лише 500 млн доларів США. Фактично ми купуємо в цій країні лише вино і мінеральну воду", - резюмував Кулик, повідомляє Інтермедіа консалтинг.

Зараз ви читаєте новину «"Ющенку варто відмовитися від політичного кумівства з Саакашвілі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі