середа, 24 вересня 2008 18:04

"Україна ніколи не визнає незалежність Осетії" - Ющенко

Україна не визнає незалежності самопроголошених республік Південної Осетії та Абхазії і засуджує акти агресії на території Грузії.

Про це заявив президент Віктор Ющенко, виступаючи на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

"Україна засуджує всі акти агресії та силові втручання, що відбулися в цьому регіоні. Україна категорично засуджує порушення територіальної цілісності і недоторканності кордонів Грузії і збройну анексію її територій", - заявив Ющенко.

"Україна не визнає незалежності самопроголошених республік Південної Осетії та Абхазії, не визнає та засуджує спроби нелегітимного сепаратистського утворення державності будь-яких територій", - додав він.

При цьому Ющенко висловив співчуття родичам усіх загиблих у війні на Кавказі, незалежно від того, на якому боці конфлікту вони не перебували.

"Біль не бачить різниці поміж людей, але людина має здатність і гідність розпізнати правду і лицемірство, спланованість агресії і маніпулювання громадською думкою і відверту підтримку сепаратизму", - сказав він.

Говорячи про нові виклики у міжнародній політиці, президент зазначив, що "ліміт безпечності і загальних дискусій добігає кінця".

"Ми відчуваємо вітер похолодання у міжнародних відносинах, що ускладнює і обмежує наші спільні можливості. У природі перепад тиску і температури викликають ураган. Атмосферні зміни у світовій політиці мають схожі ознаки. Велика ілюзія сили стає найбільшим затьмаренням нашого часу, найбільшим перепадом ідеалів і настроїв", - сказав він.

На думку Ющенка, головний виклик, що наразі стоїть перед усіма – "це нехтування моральними нормами міжнародного права і підрив міжнародних відносин".

"Ми бачимо тенденції до руйнації загальної системи, наріжним каменем якої є колективність міжнародної волі і повага до суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів держави, - заявив президент.

Україна має право на ці слова. Ми – співзасновники Організації об"єднаних націй і співавтори її статуту. Ми – нація, яка пройшла через смертельні випробування і відновила свою державність у легітимний і визнаний спосіб", - додав він, повідомляє Українська правда

Зараз ви читаєте новину «"Україна ніколи не визнає незалежність Осетії" - Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі