четвер, 10 квітня 2008 08:18

"Тимошенко прийшла до влади завдяки одній коаліції, а роботу у Раді контролює за рахунок іншої"

Створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради щодо напрацювання змін до Конституції України відповідає інтересам Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів.

Про це йдеться в експерт опитуванні, проведеному сайтом "ГАРТ"

Зокрема, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов убачає в ініціативі щодо створення в парламенті ТСК з підготовки змін до Конституції збіг інтересів Партії регіонів та БЮТ.

За його словами, парадокс полягає в тому, що стосовно економічної політики і питань влади БЮТ і Партія регіонів – опоненти, але щодо намірів президента оновити Конституцію і збалансувати модель парламентсько-президентської республіки – їхні інтереси збігаються, і в цьому питанні вони є ситуативними союзниками.

На думку Карасьова, БЮТ і Партія регіонів на противагу ініціативі глави держави забезпечити рівносторонність взаємовідносин між президентом, урядом і парламентом, зацікавлені у підсиленні ролі парламенту.

"Партія регіонів і блок Юлії Тимошенко як дві найбільші парламентські фракції і політичні партії зацікавлені в тенденції до двопартійності, і ця тенденція може бути реалізована саме двопартійноструктурованому парламенті", – зазначив експерт .

"Тому вони створюють своєрідну конституційну комісію в парламенті – "на двох", з тим, щоб тенденції до двопартійності штучно підштовхнути. В цьому сенсі ця комісія виглядає штучною, як тенденція штучно підштовхнути до двопартійності. Але що стосується реальності інтересів, які за цим стоять, то вони, безумовно, абсолютно нештучні і дещо небезпечні", - додав він.

У свою чергу, політолог Віктор Небоженко зазначив, що, зазвичай, такі комісії як ТСК з підготовки змін до Конституції створюються або усім парламентом, або політично відповідальною більшістю.

"З політологічної точки зору парламент має право і навіть повинен створювати широкі спеціальні групи та комісії. Логічним є залучення до них і спеціалістів ззовні, і представників позапарламентських партій. Але важко уявити, як вдасться домовитися двом абсолютно протилежним політичним силам?" – сказав Небоженко.

На думку політолога, мотивом створення ТСК є виключно мета створити орган для протиставлення Національній конституційній раді, яку створив президент, а не щире бажання прискорити конституційні процеси в Україні.

"У парламенті створено альтернативну коаліцію БЮТ та Партії регіонів. Тимошенко прийшла до влади завдяки одній коаліції, а роботу у парламенті контролює за рахунок іншої. Таким чином, в її руках дві коаліції", – вважає політолг.

Фонд регіональних ініціатив "ГАРТ" очолює Ігор Кріль, один з найближчих соратників Віктора Балоги. Вадим Карасьов співпрацював з секретаріатом президента перед достроковими виборами до Ради, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко прийшла до влади завдяки одній коаліції, а роботу у Раді контролює за рахунок іншої"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі