понеділок, 18 лютого 2008 12:35

"Тимошенко може піти з посади прем"єра в другій половині 2008 року"

"Тимошенко може піти з посади прем"єра в другій половині 2008 року"
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що Партія регіонів, НУ-НС і БЮТ не зацікавлені в розпуску парламенту і дострокових виборах у Верховну Раду України в першій половині 2008 року.

"Перевибори сьогодні не вигідні не тільки Партії регіонів, у зв"язку з втратою нею рейтингу, не тільки НУ-НС, що знаходиться у стадії "розпилювання", а, очевидно, і БЮТ, незважаючи на те, що всі говорять про зростання рейтингу прем"єра і її блоку", - сказав він на прес-конференції в Києві в понеділок.

На думку політолога, БЮТ вигідно використовувати перше півріччя 2008 року для того, щоб акумулювати і концентрувати бюджетні, фінансові, податкові, митні ресурси.

Після цього, вважає Карасьов, ця політична сила, схиливши на свою сторону частину адміністративних еліт, може "вже в другій половині 2008 року вирішувати питання або дострокових парламентських виборів, а може і замахнутися на президентські перевибори".

У зв"язку з цим політолог вважає, що Тимошенко може піти з поста прем"єра не раніше кінця першого півріччя 2008 року для того, щоб взяти участь в чергових або позачергових президентських виборах.

"Йти на вибори, особливо президентські, важливо з владного, тим більше прем"єрського майданчика, маючи в своєму розпорядженні контроль над фінансовими і бюджетними важелями", - сказав Карасьов.

Політолог відзначив, що через блокування роботи Верховної Ради затягується ухвалення нової редакції закону про Кабінет міністрів, а також законопроектів, необхідних для адаптації законодавства до стандартів Світової організації торгівлі і ратифікації договору про вступ до неї України. Це не вигідно президентові, підкреслив він.

Разом з тим, за словами Карасьова, неприйняття нового закону про Кабінет міністрів вигідне уряду, оскільки це дозволяє йому працювати в більш автономному і незалежному від президента режимі. Крім того, на думку політолога, криза в роботі законодавчого органу дозволяє БЮТ "ситуативно домовлятися з тією ж Партією регіонів, наприклад, у випадку із законом про тендерні закупівлі".

Разом з тим, Карасьов не виключив того, що нинішня криза в роботі парламенту може призвести до переформатування коаліції. Він вважає найбільш вірогідним її формат у складі БЮТ і Партії регіонів, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко може піти з посади прем"єра в другій половині 2008 року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі