понеділок, 14 липня 2008 13:09

"Росія прив"яже ціну на газ до рішення НАТО по ПДЧ для України"

Керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін прогнозує, що договір про постачання в Україну природного газу в 2009 році, швидше за все, буде підписаний з Росією в грудні, після саміту НАТО.

Про це Бородін сказав сьогодні на прес-конференції в Києві.

"Договір із Росією на 2009 рік підписуватиметься в грудні після саміту НАТО, і ціна залежатиме від підсумків цього саміту (чи приєднається Україна до Плану дій з членства в НАТО чи ні), - сказав Бородін.

Також експерт прогнозує, що ціна на газ для України в 2009 році може зрости з 179,5 дол. за тисячу кубометрів до 450 дол.

За словами Бородіна, середня ціна експортних контрактів "Газпрому" в другому кварталі становила 408-409 дол. за тисячу кубометрів, а прогнозна ціна до кінця 2008 року коливається в межах 500-600 дол.

При цьому він зазначив, що ціна на газ обчислюється за формулою, і вона прив`язана до цін на нафту. "Ціна барелі нафти множиться на коефіцієнт 4,4", - додав експерт. Тобто, якщо сьогодні ціна нафти становить близько 140 дол./бар., то ціна на газ в Європі буде в межах 600 дол. за тисячу кубометрів, а якщо підрахувати ціну для України, то необхідно відняти витрати на транспортування (приблизно 50 дол. за тисячу кубометрів), сказав Бородін. УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «"Росія прив"яже ціну на газ до рішення НАТО по ПДЧ для України" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі