пʼятниця, 09 листопада 2007 12:13

"Російський газ для України подорожчає"

Прагнення російської сторони з 2011 р. повністю перейти з Україною на ринкові відносини у сфері поставок газу є закономірним, і навряд чи може бути змінене.

Таку думку висловив директор Міжнародного інституту політичної експертизи Євгеній Мінченко.

Як відзначив Мінченко, 28 травня 2007 р. уряд РФ прийняв постанову N333, що визначила темпи збільшення вартості газу для російських домогосподарств до 112,7 дол. за 1000 кубометрів у 2008 році; 174,69 дол. - у 2009 році; і 218,36 дол. у 2010 році. "Звичайно, ніякого субсидування інших країн в цих умовах бути не може", - сказав Мінченко.

Коментуючи хід вчорашніх газових переговорів у російській столиці, генеральний директор Центру Політичної Кон"юнктури Михайло Виноградов підкреслив, що "Газпром" міг би значно збільшити ціну на газ для України і наступного року, проте тільки за умови, що відмова від діючих угод була б ініційована Україною.

"Після чергових виборів в Україні зазвучали чергові пропозиції про зміну схеми поставок, і "Газпром" дав зрозуміти, що готовий до цього. Це було б вигідно російській компанії, оскільки зняло б з неї зобов"язання по забезпеченню України більш дешевим середньоазіатським газом", - сказав експерт.

У той же час "Газпром", як компанія зі світовою репутацією, міг би зазнати значні ризики репутації, якби сам спробував торпедувати діючий експортний контракт, всі умови якого виконуються іншими сторонами. Тому пауза в переговорах у жовтні була вичікувальною: чи прийде до влади в Україні Юлія Тимошенко і чи зажадає вона розриву діючої угоди.

Оскільки сьогодні така вірогідність невелика і стає все меншою, "Газпром" почав реалізувати другий сценарій збільшення ціни для України, приурочений до 2011 р. - терміну закінчення дії нинішнього 5-річного контракту.

 "Дата закінчення нинішнього контракту і стане датою остаточного переходу України на ринкові ціни на газ", - прогнозує Виноградов.

Зараз ви читаєте новину «"Російський газ для України подорожчає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі