пʼятниця, 01 жовтня 2010 21:58

"Рішення Конституційного суду небезпечне для Партії регіонів"

"Рішення Конституційного суду небезпечне для Партії регіонів"

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький називає правовим нігілізмом рішення Конституційного суду про повернення Віктору Януковичу повноважень Леоніда Кучми.

"Я не бачу в цьому величезної трагедії і тих повноважень, які були у президента, і тих, які він отримає за Конституцією 96 року, достатньо, щоб перетворити державу на авторитарну так і залишитися демократично", - зазначив він.

"Коли немає громадянського суспільства, коли політична еліта займається самообслуговуванням, то яка б Конституція не була б, вона не відіграватиме тієї ролі, яку має...Але будь-яку, навіть найпоганішу Конституцію, необхідно виконувати...Ми чудово пам"ятаємо, що найдемократичніша Конституція світу була Сталінська 1936 року", - наголосив Голобуцький.

Експерт також переконаний, що у зв"язку з рішенням Конституційного суду необхідно провадити якщо не президентські, то вже точно парламентські вибори.

"Оскільки все, що сформовано за цей період, втратило сенс. Зокрема, в конституції 1996 року не існує поняття коаліція та інших багатьох понять. Президент може без узгодження з парламентом звільняти прем"єр-міністра. Прем"єр фактично перетворився з чиновника на політичну фігуру", - зауважив він.

Водночас, за словами експерта, дострокові парламентські вибори можливі лише за умови переконливої перемоги Партії регіонів на парламентських виборах.

"Зараз Янукович при ухваленні рішень рахуватися з інтересами Володимира Литвина та комуністів, які дуже часто заважають Партії регіонів. І тут вже буде логіка така буде після місцевих виборів. Якщо регіонали переможуть, то вони можуть над цим задуматися для того, щоб створити парламент такий, який був при Кучмі. В іншому разі я не бачу, навіщо їм це потрібно", - зауважив Голобуцький.

Експерт також переконаний, що рішення Конституційного суду небезпечне і для Партії регіонів.

"Втрачається сенс партійного представництва і велика небезпека після цього для партії регіонів, бо роль партій зведена до мінімуму...Та ж СДПУ(О) ніколи не була правлячою партією. Був батько нації і певні політичні групи, які він постійно вдало змінював і за цією битвою спостерігав. Ні СДПУ(О), ні НДП ніколи не були партією влади. Влада завжди належала Кучмі", - підкреслив експерт.

"Янукович таким чином може остаточно перервати зв"язок з Партією регіонів. Він тепер нічим їй не зобов"язаний. Він сам може призначати уряд. Він стає і над групами впливу", - зауважив аналітик.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Рішення Конституційного суду небезпечне для Партії регіонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі