пʼятниця, 16 березня 2007 19:03

"Регіони" забрали у БЮТ контроль за грошима від "Криворіжсталі" (Фоторепортаж)
6

БЮТівцю Таріелу Васадзе (ліворуч) сьогодні затишніше було серед антикризовиків
Євген Гєллєр
Кнопкодави

- Гроші проїли! - вигукує нардеп-комуніст Євген Мармазов, 68 років.

- Попрошу коректно висловлюватися, - звертається до нього спікер Олександр Мороз, 62 роки, і додає: - Що значить проїли? Розікрали!


У п"ятницю Верховна Рада заслухала звіт комісії, яка розслідує використання коштів отриманих після продажу Криворіжсталі.

Антикризовики нарікають на те, що комісію очолює БЮТівець. Мовляв, керівникам його фракції вигідно замовчувати правду. До трибуни виходить "регіонал" Михайло Чечетов, 53 роки.

- Я думаю, что помаранчевая банда использовала часть денег на выборы, которые провалила. А еще часть - припрятала на досрочные. Вот и понятна активность Тимошенко. Корчит из себя мать Терезу! - "регіонал" так кричить у мікрофон, що аж червоніє його обличчя.

Депутати від антикризової коаліції аплодують.

- Ви тут "мать" згадували, - усміхається Мороз. - Прошу коректно висловлюватись.

На засіданні присутні п"ятеро БЮТівців. Сидять гуртом. У залі ще є їхній колега по фракції мультимільйонер Таріел Васадзе. Але до них він не підходить. Спершу довго про щось перемовляється з головою Фонду Держмайна Валентиною Семенюк. Потім сідає на депутатське місце. Але не на своє в рядах БЮТу, а на місце одного з соціалістів на половині зали "антикризовиків".

Голова Верховної Ради Олександр Мороз переконує колег у тому, що на голову тимчасової слідчої комісії з питань розслідування витрат коштів, отриманих від приватизації ВАТ "Криворіжсталь", БЮТівця Андрія Сенченка, 49 років, чинять тиск лідери його політичної сили. Пропонує зробити його заступником голови, а на голову комісії поставити 32-річного "регіонала" Євгена Гєллєра, який нині є заступником Сенченка. Останній виходить на трибуну і каже, що у Тимошенко немає підстав на нього тиснути. Адже Криворіжсталь продали, коли вона вже не була прем"єром. Гроші на державні рахунки прийшли у грудні 2005-го. А використовували їх протягом цілого 2006 року. Тобто, першу половину року - уряд Юрія Єханурова, а другу половину - уряд Віктора Януковича.

- Тому давайте не ставити колегу Гєллєра в незручну позицію, - каже БЮТівець.

- Можна поставити когось із позафракційних депутатів, - намагається пожартувати Мороз.

Тоді ставить на голосування пропозицію про зміну голови і заступника місцями.

- Да! - кричить один з "регіоналів".


"Антикризові" депутати підскакують з місць і бігають рядами, тиснучи на кнопки - голосують.

БЮТівці кричать, що згідно з регламентом Верховна Рада не може так просто змінити голову комісії. Для цього треба вносити окрему постанову. Однак Мороз їх не слухає.

- Порушуєте регламент! - вигукують БЮТівці й ідуть із зали.

На табло висвічується результат - 242 голоси "за".

- Рішення прийнято, - каже Мороз.

В кулуарах парламенту Сенченко каже, що рішення антикризової коаліції - незаконні. Мовляв, насправді на комісію тисне сам Мороз та його оточення.


Невдовзі з"являється Кириленко. Каже, що уряд Януковича ускладнив отримання державної допомоги при народженні дитини. Тепер гроші виплачують не на місці роботи, а у собезах. Тому жінки повинні стояти в чергах і приносити більшу кількість документів, аби отримати гроші.

Поки Кириленко говорить з-за рогу виходить "регіонал" Василь Кисельов.

- Працювати не хочуть, а інтерв"ю дають, - бурмоче, озираючись на півтора десятки камер, направлених на Кириленка.

Невдовзі Кисельов знову підходить, але цього разу стає за спиною Кириленка. Чекає поки той закінчить. Хвилин за п"ятнадцять "нашоукраїнець" завершує виступ. "Регіонал" швидко займає його місце перед камерами.

- Можна мне минутку? Я хотел бы прокоментировать решение коалиции по замене председателя комисии по Криворожстали, - каже російською, дивиться у папери і переходить на українську: - Ну по перше: коли ми заслухали звіт комісії, зрозуміли, що ті, хто ініціював роботу цієї комісії, злякалися того, що вони зробили.

Кисельов швидко і плутано говорить про погану роботу комісії і виправдовує заміну голови. Після цього просить послухати його особисту думку щодо ультиматуму опозиції.

- Оці 18 пунктів ультиматуму, - показує дрібно списані аркуші.

Журналісти по-одному забирають мікрофони. Кисельов говорить і спостерігає за цим з тривогою. Говорить прискорено, але кількість мікрофонів зменшується швидше. На шостому пункті він, зрештою, зупиняється.

- Бачу у вас немає інтересу, - визнає Кисельов і йде.

Руслан КАВАЦЮК

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" забрали у БЮТ контроль за грошима від "Криворіжсталі" (Фоторепортаж)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі