середа, 27 жовтня 2010 10:48

"Регіонал" згадав про неправомірне обрання Володимира главою УПЦ МП в 1992-му

"Регіонал" згадав про неправомірне обрання Володимира главою УПЦ МП в 1992-му

У Верховній Раді зареєстрували проект постанови про скасування заяви президії Ради від 15 червня 1992 року про визнання неправомірним обрання митрополита Володимира главою Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) замість тодішнього глави УПЦ МП митрополита Філарета.

Проектом постанови, зареєстрованим народним депутатом Іваном Вернидубовим (Партія регіонів), пропонується скасувати заяву президії ВР від 15 червня 1992 року про визнання неправомірними підсумків Архієрейського собору УПЦ МП в Харкові 27-28 травня 1992 року.

Під час собору главою УПЦ МП був обраний митрополит Володимир (Сабодан), який до цих пір є її предстоятелем. Одночасно Архієрейський собор відсторонив тодішнього главу УПЦ митрополита Філарета (Денисенка), який очолює зараз УПЦ КП.

У заяві президії ВР від 15 червня 1992 року, зокрема, стверджується, що собор призвів до "чвар та конфліктних ситуацій в Українській православній церкві".

"Українська держава не втручається у справи церкви, але й не дозволяє діяти всупереч статуту того чи іншого релігійного об'єднання. Харківський собор УПЦ проведено з порушеннями статуту УПЦ, а тому його рішення не можуть бути визнаними", - говориться в документі.

Іван Вернидубов не згоден з таким формулюванням. На його думку, президія ВР втрутилася у справи церкви, що суперечить Конституції, згідно з якою церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави.

"Законність рішень Харківського собору, їх канонічна відповідність і обгрунтованість, а також обрання митрополита Володимира підтримали і підтвердили предстоятелі всіх православних церков світу", - зазначив депутат.

Прес-секретар глави УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко переконаний, що проект постанови, якщо він буде прийнятий, всього лише констатує ситуацію, що склалася.

"Хоча це рішення (від 1992 року-ред.) було юридичним нонсенсом і не мало ніякої сили, нас воно образило", - сказав прес-секретар.

На думку представників УПЦ КП, скасування заяви 1992 ускладнить відносини між православними конфесіями.

"Можливе скасування заяви президії буде політичним рішенням, таким же, як і його прийняття. Разом з тим воно продемонструє нинішнє негативне ставлення влади до УПЦ КП", - заявив глава інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря).

За матеріалами Коммерсант-Україна

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" згадав про неправомірне обрання Володимира главою УПЦ МП в 1992-му». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі