середа, 18 лютого 2009 11:08

"Регіонали" вимагають відставки Огризка через Черномирдіна

"Регіонали" вимагають відставки Огризка через Черномирдіна
Народний депутат України, співголова депутатської групи Верховної Ради по зв"язках з Російською Федерацією Сергій Ківалов вважає, що міністр закордонних справ Володимир Огризко повинен піти у відставку, оскільки його діяльність на цій посаді підриває дружні відносини з Росією, повідомляє прес-служба депутата в середу.

Коментуючи попередження МЗС України послові Росії Віктору Черномирдіну щодо можливості оголошення його personanongrata через "недружні і вкрай недипломатичні оцінки, коментарі та вислови російського посла на адресу України і її керівництва", Ківалов відзначив: "Які саме вислову на адресу України і її керівництва наш міністр визнав недружніми і недипломатичними? Чому оцінка і реакція міністра вже не вперше обмежуються виключно Росією, і не стосуються інших 170 держав, з якими Україна має дипломатичні стосуник? Які інші цілі можуть переслідувати систематичні нападки на Росію на такому рівні, окрім як підрив дружніх відносин з Росією, найближчою державою-сусідом, згортання українсько-російської співпраці, дестабілізацію важливої ділянки зовнішньої політики України?"

Ківалов нагадав, що Україна підписала Договір про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією, який зобов"язує утримуватися від дій, спрямованих проти Росії. В Україні цей Договір має силу закону. Згідно з положенням про МЗС, воно якраз і створене для реалізації вищезгаданої політики, а відповідальність за її реалізацію несе персонально міністр, каже Ківалов.

За його словами, якщо міністр, член Кабінету міністрів не справляється зі своїми завданнями, то законом передбачені відповідні можливості: власноручна заява, або ж президентське представлення про відставку такого міністра, і ухвалення відповідного рішення Верховною Радою.

"Оскільки події розвиваються таким чином, я як співголова найчисленнішої в українському парламенті депутатської групи по зв"язках з Росією, запропоную це питання для розгляду на засіданні депутатської групи, з метою колективного реагування на ситуацію. В індивідуальному порядку, мною вже направлені депутатські звернення до президента України і міністра закордонних справ", - відзначив депутат, додавши: "Якщо і цього разу реакції не буде, ми вимушені будемо зареєструвати проект постанови Верховної Ради про звільнення Владимира Огризка з посади міністра закордонних справ України".

Нагадаємо, вчора Міністерство закордонних справ України попередило Надзвичайного і Повноважного Посла Російської Федерації в Україні Черномирдіна про те, що його можуть оголосити персоною нон-грата в Україні.

Глава МЗС України Огризко висловив протест у зв"язку з його "недружніми і украй недипломатичними оцінками, коментарями і висловами нв адресу України і її керівництва".

За матеріалами: Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" вимагають відставки Огризка через Черномирдіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі