середа, 27 травня 2009 14:50

"Регіонала" не пустили до Єгипту

"Регіонала" не пустили до Єгипту

29 квітня до Єгипту не пустили депутата від Партії регіонів Олександра Стояна, який слідував у країну з дипломатичним паспортом. Про це сказано в листі посла України в Єгипті Євгена Микитенка на ім"я заступника голови МЗС Олександра Купчишина, пишуть "Экономические известия".

У листі йдеться, що в аеропорту Шарм Ель-Шейха Стояну відмовили у в"їзді до Єгипту, куди той їхав відпочивати. У листі посол підкреслює, що, згідно з існуючим порядком, власники дипломатичних і службових паспортів повинні одержати в"їзну єгипетську візу в посольстві Єгипту в Києві. Цей порядок разом з тим не стосується власників звичайних закордонних паспортів, які, як і раніше, можуть безперешкодно одержувати туристичну візу в аеропортах країни.

Видання відзначає, що вчора не вдалося одержати коментарі Олександра Стояна - його телефон не відповідав. Його колега по фракції Василь Хара повідомив, що Стоян не знав про порядок в"їзду, що змінився, до Єгипту.

"Як виявилось, раніше МЗС дійсно надсилав відповідне роз"яснення до парламенту, але Стоян про це не знав. Мабуть, тут скоріше вина секретаріату фракції Партії регіонів, що вони нас вчасно не повідомили про зміни", - сказав Хара. За його словами, Стояну довелося повернутися до України і одержати в"їзну єгипетську візу.

За словами заступника голови регламентного комітету Ради Валерія Камчатного (БЮТ), його комітет не одержував офіційних матеріалів про інцидент. "Але я як народний депутат в курсі події. Можу сказати, що Стоян просто намагався пройти прикордонний контроль в Шарм Ель-Шейху без сплати за візу. Але ж власники диппаспорта перетинають кордон безкоштовно, якщо слідують у дипломатичних справах. Він же їхав до Єгипту для банального відпочинку. В даному випадку абсолютно справедливо прикордонники вимагали сплати за візу. Я вважаю дії єгипетських прикордонників обгрунтованими, а його дії - не зовсім відповідними статусу народного депутата", - заявив Камчатний.

Як відзначає видання, згідно зі встановленим порядком, дипломатичні паспорти видаються для використання їх у службових цілях. Більш того, в указі президента від 26 лютого 1998 р. про дипломатичний і службовий паспорт йдеться, що такі паспорти хоч і видаються парламентаріям в період здійснення ними дипломатичних повноважень, але постійно зберігаються в МЗС і видаються лише на термін виїзду в службове відрядження за кордон.

На практиці все виглядає інакше. В управлінні Ради по забезпеченню міжпарламентських зв"язків повідомили, що порядок, встановлений указом, фактично не дотримується: МЗС не бере на зберігання дипломатичні паспорти депутатів.

Як розповів один з помічників народного депутата, для отримання диппаспорта не потрібно навіть писати заяву. "Досить просто подати фото необхідного розміру в апарат парламенту після того, як депутат вступає на посаду. Ніхто потім ці паспорти не відбирає", - пояснив співбесідник. Він нагадав, що разом з дипломатичним паспортом у народних депутатів зазвичай є і звичайний закордонний паспорт. "Але депутати незалежно від мети поїздки зазвичай користуються дипломатичним паспортом", - додав помічник парламентарія.

ProUa
Зараз ви читаєте новину «"Регіонала" не пустили до Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі