середа, 06 серпня 2008 10:41

"Постачання зброї з України до Грузії – це свідома політика проти Росії"

Україна зараз грає негативну роль на Кавказі, будучи, по суті, інструментом, який підвищує напруженість і "навряд чи це коли-небудь зіграє їй в плюс".

Про це в інтерв"ю ForUm"у заявив політолог, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський.

"Постачання зброї з України до Грузії – це цілком свідома політика по створенню проблем для росіян, що і намагається робити сьогоднішня влада в особі Президента, міністерства закордонних справ, ну і, можливо, міністерства оборони", - зазначив він.

За словами Погребінського, в Україні, дійсно, немає міжнародних заборон на постачання зброї. "Але є міжнародна практика утримуватися від постачань озброєння в регіони, потенційно небезпечні збройними сутичками. Це справа кожної конкретної країни. Якщо вона вправі посилювати там військове протистояння, вона посилає туди зброю. Українська влада, на мій погляд, вважає, що чим більше зброї в Грузії, тим більше проблем у Росії, тим краще для української влади. І я, загалом, не здивуюся, якщо Україна насправді поставляє зброю не тільки грузинам, але й абхазам, але про це вже мало хто знає. Тому-то аргументи шанованого мною міністра оборони я, чесно кажучи, не зрозумів", - підкреслив політолог.

Нагадаємо, Південна Осетія звинуватила Україну і США в постачаннях зброї до Грузії. Про це заявив президент невизнаної республіки Едуард Кокойти.

За його словами, саме Київ і Вашингтон доставили Тбілісі снайперські гвинтівки, напередодні використані при перестрілці.

У той же час, міністр оборони Юрій Єхануров заявляє, що звинувачення на адресу України в незаконних постачаннях зброї до Грузії безпідставні.

Зокрема, міністр підкреслив, що в Україні функціонує відповідна державна структура "Укрспецекспорт", яка уповноважена продавати зброю за кордон, відповідно до вимог внутрішнього і міжнародного законодавства.

"Якщо українську зброю хтось купує, то це означає, що вона має попит у світі. Ми маємо багато надмірної зброї і прагнемо її продавати, але лише в ті країни, стосовно яких немає міжнародного ембарго на торгівлю зброєю", - зазначив Єхануров.

Він також повідомив, що стосовно Грузії не введено ніяких міжнародних санкцій щодо операцій на продаж-купівлю зброї.

Разом з цим Єхануров підкреслив, що дані звинувачення є безпідставними.

За матеріалом: ForUm.

Зараз ви читаєте новину «"Постачання зброї з України до Грузії – це свідома політика проти Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі