четвер, 16 вересня 2010 18:20

"Південний потік" аж ніяк не направлений проти України - Лавров

"Південний потік" аж ніяк не направлений проти України - Лавров
Україна вважає газовий проект "Південний потік" занадто дорогим і невиправданим.

Про це 16 вересня заявив глава українського МЗС Костянтин Грищенко за підсумками переговорів у Москві з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.

"Ми розраховуємо, що сила аргументів, аналіз цієї ситуації підведе наших російських партнерів до усвідомлення того, що не варто вкладати багатомільярдні інвестиції в проект, який не має ні політичного, ні економічного обгрунтування в нинішніх умовах. Це занадто дороге і непотрібне задоволення - будувати те , без чого можна обійтися ", - сказав Грищенко.

У свою чергу Лавров підкреслив, що "мета" Південного потоку "дуже проста - підвищити енергобезпеку Європи".

"Південний потік" аж ніяк не направлений проти України, так само як і проект Nabbuco, як я думаю, не замислювався проти України. Це абсолютно не пов"язано з тим, що хтось розглядає нинішню владу України як ненадійного постачальника в газовій сфері. У нас навіть думок таких немає ", - відзначив російський міністр.

Раніше Україна пропонувала РФ відмовитися від будівництва газопроводу "Південний потік", а замість цього модернізувати українську газотранспортну систему.

"Ми обговорюємо питання, пов"язані з найкращим використанням нашої газопровідної системи. Це найкоротший, найбільш ефективний шлях доставки газу з Росії та Середньої Азії в Європу. Ми вважаємо, що немає ніякої необхідності в будівництві "Південного потоку". Це витратний, непотрібний проект, який ще не пізно скасувати. На жаль, це поки неочевидно для наших російських партнерів ", - повідомляв Грищенко на початку вересня 2010.

Наприкінці липня 2010 аналогічну пропозицію висловив прем"єр-міністр України Микола Азаров.

Також у липні 2010 р. Європейський союз (ЄС) закликав Україну модернізувати газотранспортну систему, щоб уникнути перебоїв у постачаннях російського газу до Європи.

"Південний потік" - спільний проект "Газпрому" з італійською ENI і французьким Electricite de France вартістю 10 млрд євро. Його мета - постачати російський газ до Європи в обхід України.

За матеріалами РБК-Україна
Зараз ви читаєте новину «"Південний потік" аж ніяк не направлений проти України - Лавров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі