понеділок, 29 жовтня 2007 13:49

"Обрання спікера непостійною більшістю найвигідніше Литвину"

Формування ситуативної більшості у Верховній Раді України не дозволить обрати нового прем`єр-міністра й уряд. Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"У ситуації, якщо в БЮТ і НУ-НС не вистачить голосів, щоб проголосувати за Кириленка-спікера й Тимошенко-прем`єра, буде вкинуто ідею картельного парламенту, а не фракційного, коли парламент ситуативно обере спікера й працюватиме ситуативно без чіткого розподілу на опозицію й владу", - сказав Карасьов.

"Але такий парламент не має права обирати прем`єр-міністра й новий уряд", - підкреслив він.

Карасьов зазначив, що виникнення ситуативної парламентської більшості не узгоджується з нормами Конституції, яка чітко вимагає формування постійно діючої коаліції для створення нового уряду. За його словами, в такій ситуації всі члени уряду виконуватимуть свої обов`язки протягом року, поки в Президента не з`явиться повноважень для чергового розпуску Верховної Ради.

У той же час експерт упевнений, що така більшість некомфортна для Президента, оскільки роль спікера різко зросте – адже ця політична фігура представлятиме всіх депутатів, а не деякі фракції. При цьому він зазначив дуже сильний вплив спікера на формування порядку денного роботи парламенту.

Карасьов переконаний, що обрання спікера саме непостійною більшістю, без прив`язки до коаліції, найбільш вигідне Володимиру Литвину, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «"Обрання спікера непостійною більшістю найвигідніше Литвину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі